Lumumba og Pharisäer: Vinter- og juledrinker fra Friesland

posted in: Desserter, Snacks | 0

2017.12.18_Lumumba_Pharisaeer_VM_019

Ute i stormen en tur, på høsten eller til og med midtvinters. Kulden går i marg og bein. Når man kommer innadørs, er det det naturligste i verden å varme seg på en Lumumba eller en Pharisäer. I hvert fall hvis du er nord i Tyskland.

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

Navnene Lumumba og Pharisäer kan synes eksotiske nok. Drikkene som skjuler seg bak dem er mindre eksotiske. De er de nordtyske utgavene av Irish coffee. Men ikke med irsk whisky. Nei, selvsagt med nordtysk rom!

Rom, spør du kanskje? Nordtysk rom??

Ja visst, rom er faktisk en nordtysk spesialitet! Altså ikke kun en nordtysk spesialitet. Men sjøfarende og verdensåpne Nord-Tyskland har kjempelange tradisjoner med rom som den lokale spesialiteten. Det finnes drøssevis av store og små romdestillerier i regionen, og rommen behandles med samme respekt og ærefrykt som whiskyen i Storbritannia og Irland. Den lagres i årevis og den kommer i mer og mindre velansette merkevarer.

En annen parallell med Irland er været. Friesland, som i stor grad omfatter den tyske (og nederlandske) nordsjøkysten, er så værutsatt som det får blitt. Den ene stormfloden etter den andre har ordrett slukt land og samfunn i denne hardt prøvede regionen. Og mindre stormer har, som ved norskekysten, kostet mang en sjømann og fisker livet.

Så friserne, som irene, vet å varme seg på noe godt når de har vært ute i hardt vær.

2016.03.25_Pharisaeer_001
Denne grytekluten fra Friesland forteller historien om Pharisäer og gir den enkle oppskriften på “Nord-Tysklands farligste drikke, for søte kvinner og sterke menn!” Det finnes et utall spesialeffekter for å lage Pharisäer i Friesland, som i de fleste tilfeller kun er myntet på turistene.

Dagens frisere lever mer av turisme enn av fiske og sjøfart. Men også i denne næringen slår frisisk rom og frisiske drinker godt an. Er det uvær på Sylt, Föhr, Norderney eller Wangerooge – de vakre men svært turistifiserte tyske nordsjøøyene – er strendene langt fra tomme. Nei! Dette anses som en del av opplevelsen ved å feriere ved Nordsjøen: Man skal ut og herdes i uværet!

Og etter en strandtur i regn og storm, går veien til en strandbar. Gjerne med peis, dersom årstiden tilsier det. Zwei Lumumba und einen Pharisäer, bitte! Åh, som det varmer! Deilig!

Det er vel omtrent slik disse to frisiske drinkene har blitt kjent i store deler av Tyskland etter hvert, og de er nå standard repertoar på tyske julemarkeder. Også i deler av Nederland og Danmark kan man finne dem – ja, noen dansker hevder til og med at Farisæer og Død tante, som de kalles på dansk, er danske oppfinnelser.

Du har kanskje lagt merke til at det er mange eksotiske og underlige navn ute og går på disse drinkene? Og jada, det er gode historier bak alle av dem:

Lumumba er også navnet på den første presidenten i det uavhengige Kongo (Kinshasa), altså Patrice Lumumba. Det har vært en stor diskusjon i Tyskland om dette egentlig er en rasistisk betegnelse, som latterliggjør afrikanere og dermed bør unngås. Man vet at drinken er oppkalt etter den kongolesiske presidenten, men man vet ikke helt hvorfor. Var det fordi drikken er mørkebrun, eller kanskje fordi Lumumba var en kjendis i sin tid, et symbol på Afrika, og ingrediensene (kakao, sukker, rom) var typiske kolonialvarer?

Og hvem var det som oppkalte drinken etter Lumumba? Var det personer som lo av denne afrikanske oppkomlingen? Eller var det personer som beundret denne sosialistiske og antiimperialistiske folkehelten, som ble myrdet av reaksjonære allerede i 1961? Siden det ikke finnes entydige svar, er det vel opp til enhver å legge sin betydning i navnet. Og derfor benyttes betegnelsen Lumumba fortsatt allment – la oss si, “i beste mening”.

Unntatt der drinken ble til, og det lenge før Lumumba ble kjent i Kongo og Tyskland. I Nord-Friesland heter drikken nemlig Tote Tante (“død tante”), slik den også kalles i Nederland og Danmark.

I dette tilfellet slipper vi heldigvis unna en diskusjon om kvinnehat og stygge baktanker. Den døde tanten refererer tvert imot til urnen til en kjær kvinne som ble smuglet tilbake fra Amerika til familien på den frisiske øya Föhr i en kasse med kakao, slik at hun kunne bisettes der. I hvert fall ifølge sagnet på Föhr.

Og Pharisäer? Det navnet kommer, ifølge sagnet, fra den nordfrisiske øya Nordstrand på 1800-tallet. Den gang hadde den strengt pietistiske pastoren Georg Bleyer kontroll på øyboerne og forbød dem all alkoholkonsum. Men øyboerne lot seg ikke overformyndes av presten og fant på en måte de kunne drikke i skjul på: De blandet rommen i kaffen og la over et godt lag pisket fløte, slik at det ikke skulle lukte alkohol.

Ved en barnedåp, forteller sagnet, var det store mengder av denne drinken i omløp. Og da presten tok feil av sin egen kopp med vanlig kaffe og fløte, og en oppspritet kopp, utbrøt han: Oh, ihr Pharisäer! – “Å, hvilke fariseere dere er!” Derav navnet på det som nå allment omtales som “frisernes nasjonaldrikk”.

Lumumba og Pharisäer får du servert i Friesland hele året, eller på julemarkedet i det meste av Tyskland i sesong. Eller du lager dem enkelt selv, som en deilig, varmende vinterdrikk etter skituren eller snømåkingen!

Hvilken type rom?
Det viktigste er brun rom, og da helst en litt smakfull en. Du får faktisk kjøpt en av de aller beste tyske rommene på Polet i Norge, og det er Hansen Rum fra Flensburg. Den er perfekt i Lumumba og Pharisäer, og den er også så god at vi nyter den bar, på samme måte som whisky, båre titt og ofte.

Til en Lumumba finnes det for øvrig et “jentealternativ”, og det er å bytte ut rommen med den italienske nøttelikøren amaretto. Den har en noe lavere alkoholholdighet og er et godt hakk søtere. Også denne varianten er svært vanlig på tyske julemarkeder.

 

 

2017.12.18_Lumumba_Pharisaeer_VM_003

 

 

Oppskrift

Ingredienser

Pharisäer
10 cl nytrukket, sterk kaffe
1-3 sukkerbiter
4 cl brun rom, helst 54 %
Pisket fløte (med litt sukker)

Lumumba
10 cl ferdig kakao (melk og kakaopulver)
Litt sukker
4 cl brun rom, helst 54 %
EVT. pisket fløte

 

2017.12.18_Lumumba_Pharisaeer_VM_005

Kok kaffe på vanlig vis (eller helst litt sterkere). Og/eller kok ekte kakao ifølge pakkens anvisning.

Kaffen og kakaoen helles i krus eller høye glass med hank, slik at væsken når halvveis opp. Krusene stilles gjerne på en passende asjett.

 

2017.12.18_Lumumba_Pharisaeer_VM_008

Smak til kaffen og kakaoen med sukker. Til en Pharisäer rører du inn minst én sukkerbit eller helst 2-3, selv om du ikke pleier å drikke kaffen søtet.

 

2017.12.18_Lumumba_Pharisaeer_VM_011

Rør inn en god klunk sterk, brun rom (eller eventuelt amaretto til en “jente-Lumumba“). Ifølge en tysk domstol (!) skal dette være minst 4 cl …

 

2017.12.18_Lumumba_Pharisaeer_VM_014

På en Pharisäer skal det være et godt lag med pisket krem (den trenger ikke være stivpisket). En Lumumba kan være med eller uten pisket krem. NB: Ikke rør i kremen! Den skal kun flyte oppå drinken.

 

2017.12.18_Lumumba_Pharisaeer_VM_038

Da er drinkene serveringsklare. Et kakestykke passer for øvrig godt ved siden av!

NB: På en Pharisäer er det meningen at du ikke skal røre kremen inn i drinken, men tvert imot drikke kaffen “gjennom” kremlaget. I Nord-Friesland sier man at den som rører i kremen må spandere neste runde på hele lokalet!

 

 

Leave a Reply