Klassísk kjötsúpa: Islandsk fåresuppe etter gammel oppskrift

Kategorier: Kjøttretter, Supper | 0

2017.02.26_Islensk_kjoetsupa_VM_039

Islensk kjötsúpa er trolig den mest spiste kjøttbaserte middagsretten opp gjennom Islands historie. Det hele begynte som en fåresuppe med nesten utelukkende kjøtt, men etter hvert som grønnsaker ble mer tilgjengelige på Island, har de sneket seg inn i kjøttsuppen. Først kom kvannen!

Gamle dagers Island hadde ikke det største utvalget i næringsmidler, men til gjengjeld masser av det som fantes: Fisk, hval og sau. Og som nesten eneste grønnsak: Kvann. En kjøttsuppe besto derfor av fårekjøtt, noen gryn, litt kvann og lite annet.

Etter hvert kom det flere grønnsaker til Island, selv om de skeptiske øyboerne var blant de siste europeerne til å akseptere poteten. Oppskriften nedenfor er omtrent slik man lagde kjötsúpa for hundre år siden, da flere grønnsaker hadde funnet plass i det islandske kjøkkenet. Vi har byttet ut grønnsaken kvannstilker med krydderet kvannrot, rett og slett fordi man ikke får tak i ferske kvannstilker i dag. Tørket kvannrot får du for øvrig kjøpt her, i vår egen nettbutikk!

Nå til dags er også den islandske kjøttsuppen gått flere skritt videre i retning kontinentale husholdninger. Moderne kjøttsupper inneholder heller purreløk, selleri og andre “franske” grønnsaker fra super’n. Men det var altså om lag slik den “opprinnelige” islandske kjøttsuppen smakte:

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet kvannrot.

Oppskrift

Ingredienser

1 kg fårikålkjøtt
2 l vann
1-2 ts tørket kvannrot
1 ts pepper
2 ts salt
1 liten løk
3-4 gulrøtter
4-6 poteter
2-3 neper
3-4 ss riskorn
EVT. litt fersk persille

Bilag:
Brød og smør

 

Framgangsmåte

Legg fårekjøttet i en stor gryte og sett på varmen. Fres kjøttet lett og slukk med vannet. Kok opp og fjern skum.

La småkoke under lokk i halvannen time. Skrell og kutt gulrøtter, poteter og neper i terninger på 2-3 cm. Hakk løken.

Etter 1 times koking, ha i kvannrot, salt, pepper, løk og gulrøtter. Småkok i 30 minutter til.

Plukk så ut kjøttet og rens det som best mulig (kast bein og fett/sener). Ha kjøttet tilbake i gryten, sammen med neper, poteter og ris. La småkoke i 20 minutter til.

Smak til med salt og pepper og server varmt, gjerne med litt hakket persille. Server brød med smør ved siden av. På Island ville man helst brukt et mørkt rugbrød.

 

 

Legg gjerne igjen en kommentar