Ika lolo: Fiskekokossuppe fra Fiji

posted in: Fisk og skalldyr, Supper | 0

Fisk og kokosmelk: Det er det nesten litt for forutsigbare svaret på spørsmålet “hva spiser de på Fiji?”. Om det er en god kombinasjon? Ja, nydelig! Men et par fijianske triks må man kunne for at den superenkle fiskesuppen ika lolo skal bli ekstra god, særlig når vi bruker norske råvarer.

Pablo Gracia Sáez
Oppskrift skrevet av Pablo

“De” spiser selvsagt my annet på Fiji en fisk pluss kokos. Pizza, burgere og pommes frites, for eksempel. Og ikke minst stekt fisk og fisk innbakt i taroblader.

Den meste kjente matretten fra Fiji og mange av naboøyene i Stillehavet er imidlertid kokoda, som er en variant av den mer berømte peruanske retten ceviche. Det igjen er fersk fisk som legges i sitronsaft og dermed gjennomgår en kjemisk (kald) kokeprosess. I motsetning til peruansk ceviche blir fijiansk kokoda så anriket med … kokosmelk!

Så fisk og kokos igjen, altså! Og det er jo heller ikke rart at de to mest emblematiske rettene fra Fiji bruker de ingrediensene som naturen bugner mest av.

Men kokosmelk er ikke kokosmelk! Fersk kokosmelk lages i en ganske så arbeidsintensiv prosess, der kokosnøttens fruktkjøtt raspes ut av skallet og legges i vann. Når dette har trukket, siles og presses det hele gjennom et klede.

Denne ferske kokosmelken har en bedre smak enn boksvarianten. Eller rettere sagt: Den har ikke usmakene fra boksen. Og særlig når vi skal lage kokoda, der ingenting egentlig skal koke, er det viktig med en kokosmelk uten usmaker.

Når det gjelder fiskesuppen ika lolo, derimot, kan vi ty til et lite triks for å “redde” kokosmelken, som vi kun får tak i konservert her i landet. Vi fosskoker den i noen minutter. Da blir usmakene borte og vi får tilnærmet den samme smaken som fersk, kokt kokosmelk!

Jeg kjenner ika lolo fra min gode spanske venn Leo, som pendler mellom Fiji og Skien(!). Leo var villig til å prøve å dele sin fijianske oppskrift med oss. Så her lager vi en fijiansk fiskesuppe basert på Leos oppskrift, og tilpasset tilgangen på råvarer i Norge. Det betyr to vesentlige endringer fra Fiji: Bokskokosmelk og atlantisk fisk i stedet for stillehavsfisk.

For fijianerne har selvsagt også en annen “fiskedisk” rett fremfor seg. Til ika lolo brukes forskjellige typer fisk, men vanligst er mahi-mahi. Det er en fast, halvfeit, tropisk hvitfisk, og den avgir såpass smak til en suppe til at vi ikke trenger en fiskekraft som utgangspunkt.

Men hva gjøre uten mahi-mahi? Den beste erstatningen fra Nord-Atlanteren ville vært litt kveite og litt lysing. Men du kan i grunn bruke all slags hvitfisk til denne eksotiske suppen, og aller helst en fisk som er litt fast, smakssterk og intens. Etter å ha laget ika lolo flere ganger har jeg endt opp med kveite som definitiv favoritt.

Og hva sier så Leo, som tilbringer flere måneder av året på Fiji, til denne “norske” varianten av ika lolo? “Nesten som på Fiji!” Og det er vel ikke verst, er det vel, her på motsatt side av kloden?

Innkjøp og råvarer
Når det gjelder kokosmelk, bør du kjøpe den i en innvandrerbutikk om du har en i nærheten. Thailandsk eller annen sørasiatisk kokosmelk er åpenbart bedre enn globale merkevarer fra USA eller “norske” varianter. Unngå også “lett” kokosmelk, som har enda mindre smak.

Hva angår fisk, er min absolutte anbefaling kveite eller lysing. Av og til får man også tak i frossen mahi-mahi i noen Asia-butikker. Prøv gjerne den! Snapper (også fra Asia-butikker) fungerer også utmerket. Torsk og sei fungerer litt dårligere men kan brukes som ekstra innlegg. Makrell, derimot, synes jeg blir for heftig.

 

 

 

 

Oppskrift

Ingredienser

1 ss kokosfett ELLER nøytral olje
2 løk
2 ss fersk ingefær
½-1 rød chili
400 ml kokosmelk
6-700 ml vann
1½ ts salt
6-800 g halvfeit hvitfisk (gjerne kveite og/eller lysing)
Saften av 1 sitron
Litt hvit pepper

Tilbehør
1-2 vårløk
1 håndfull korianderblader
½ sitron
EVT. lyst brød eller ris

 

Filetér fisken og kutt den i store, pene biter. Skrell (bruk en skje) og finhakk ingefæren. Kutt chilien i tynne ringer eller hakk den. Hakk løken. Press saften ut av én sitron.

Den andre sitronen skal skjæres i tynne skiver, og brukes som garnityr, sammen med vårløk kuttet i ringer og korianderblader.

 

Varm en stor nok gryte med kokosfettet eller den nøytrale matoljen. Stek opp løken, ingefæren og chilien svært lett. Ikke svi eller brun grønnsakene!

 

Slukk med kokosmelken. Fosskok denne i 3 minutter og hell deretter i vann og salt. Det er viktig med en skikkelig fosskoking av kokosmelken for å bli kvitt “bokssmaken”. Kok opp igjen.

 

Ha nå i fiskebitene og sitronsaften. Fisken skal trekke i 15 minutter. Påse at det ikke koker for sterkt: Småkoking er ok.

 

Når ferdig, smak til med hvit pepper og salt.

 

Da er suppen serveringsklar! Ha den over i en suppeterrin eller direkte i tallerkene før garnityret strøs pent over: Hakket vårløk, korianderblader og noen pene sitronskiver.

Ved siden av smaker det godt med lyst brød, type baguette, eller litt hvit ris. Men egentlig er ingen av delene nødvendig.

 

 

Annonse
Verdensmat-Nettbutikk

 

 

Leave a Reply