Huevos a la flamenca: Flamencoegg fra Sevilla

posted in: Kjøttretter | 0

2018.03.08_Huevos_a_la_flamenca_VM_007

Sør i Spania, og da særlig i Sevilla, er “flamencoegg” blant de aller mest populære hverdagsrettene. Og de er som pizzaen: De kommer i tusen varianter og smaksretninger, og både barn og voksne elsker dem!

Pablo Gracia Sáez
Oppskrift skrevet av Pablo

Jeg har vokst opp i Andalucía, altså Sør-Spania, og fått mang en terrakottaskål med huevos a la flamenca servert av min mor. De var ganske like alle sammen, selv om de alltid hadde forskjellig innhold: Rester fra julens seranoskinke eller fersk chorizopølse. Ferske asparges eller rester fra gårsdagens bønner.

Men da jeg fikk huevos a la flamenca laget av andre husmødre og kokker, var de komplett forskjellige. Man kjente igjen terrakottaskålen og egget. Den tomatsausen og enkle krydringen jeg var vandt med, er det ikke alle som lager. Noen var vegetariske. Noen tok helt av med et hav av grønnsaker og urter. Noen var ikke engang ovnsbakte.

Det er slående. Jeg har prøvd å finne frem til “den ekte” oppskriften på huevos a la flamenca, med utgangspunktet at min mor sikkert gjorde det litt feil. Og etter å ha vært på leten en stund, kommer jeg over følgende notis i den spanske storavisen El Mundo: “Jo mer jeg leter, jo mindre finner jeg en originaloppskrift, da enhver kokk, mor, far eller bestemor lager dem på si helt egen måte.”

Jeg har derfor slått meg til ro med at det ikke finnes noen fasit på huevos a la flamenca. Selv om jeg så gjerne skulle gitt deg “den rette” oppskriften. Det du får, er min oppskrift på “flamencoegg”.

Litt om opphavet vet vi likevel. Det viktigste er at det finnes svært lignende retter langs hele sørsiden av Middelhavet, fra Marokko til Israel. Og særlig i Tunis og Israel er dette en veldig kjent og kjær rett. Da under navnet sjaksjoka, og selvsagt uten svinekjøtt. Helt uten kjøtt, faktisk. Det er ingen grunn til å tro at huevos a la flamenca ikke har kommet til Andalucía via Nord-Afrika.

Og navnet? Det er det ingen klar konklusjon på. Det kan bety “flamske egg”, men det er lite sannsynlig. Man antar derimot at navnet kommer fra musikkarten flamenco, og teorien går ut på at de spreke fargene i huevos a la flamenca minner om de dramatiske draktene til flamencoartistene.

Både slektskapen til sjaksjoka og assosiasjonene til de delvis røde flamencodraktene tyder på én ting: Huevos a la flamenca har også opprinnelig vært basert på en tomatsaus.

Selv dette er det nemlig ikke enighet om. Men med den konklusjonen kommer vi oss i hvert fall noen skritt nærmere en antatt “originaloppskrift” på flamencoegg. Egg, tomatsaus, grønnsaker, (speke)kjøtt og terrakotta. Det ser definitivt ut til å være en slags standard (som det er lov å fravike). Og ovnsbakes skal det hele.

Men så kommer du til en liten, autentisk restaurant i boligstrøkene i Sevilla. Og der er “husets spesialitet” huevos a la flamenca. Og hva bruker de? Asparges, spekeskinke og stekt løk. Ingen tomat. … Godt? Jada, rålekkert! Men er det huevos a la flamenca? Det er jo husets spesialitet, så de burde jo vite det!

Eggene! Dem kommer vi i hvert fall ikke utenom! Og faktisk, her er det en ting alle synes å kunne enes om. Eggene skal helst stekes så lenge at hviten blir stiv mens plommen fortsatt er bløt. Plommen skal nemlig røres ut med brødet vi bruker til å spise. Nå har jeg fått flamencoegg som har hatt fast plomme, men da har alle vært enige i at her har kokken vært uheldig (eller ukyndig).

Når det er så mye frem og tilbake med ingrediensene, kan du selv tenke deg at fremgangsmåten er det enda mindre enighet om. Det vil si, man er enig om at originalen er å tilberede det hele i en terrakottaskål, som settes inn i en ovn på om lag 180 °C i 10 minutter. Men nå til dags er det dem som mener at det hele er enklere i en stekepanne eller i en mikrobølgeovn.

Også rundt den nesten obligatoriske tomatsausen er det lite konsens. Mange sverger til en selvlaget tomatsaus, av ferske tomater og med noen krydder. Andre sier at hele poenget med flamencoegg er at dette er en rask liten rett, og at det da er logisk å bruke bokstomater. Gode poenger, begge deler …

Annonse
Spania-butikk

Og grønnsakene skal jeg ikke en gang begynne å liste opp! Kun to ting skal jeg si: Vanlige erter er definitivt det vanligste nå til dags. Og huevos a la flamenca er en perfekt rett til å bruke opp restegrønnsaker eller det som har ligget en stund i kjøleskapet. Alt kan brukes, med andre ord.

Det spesielle med spanske huevos a la flamenca er ofte bruken av kjøtt – noe som står i motsetning til nordafrikansk sjaksjoka. Det er ikke obligatorisk, men vanligst. Nå til dags brukes gjerne både spekeskinke og chorizopølse. I hvert fall i nedskrevne oppskrifter. I praksis brukes spekeskinke, chorizo eller bacon: Altså det som er tilgjengelig i kjøleskapet akkurat nå.

Som du vil ha forstått nå: Oppskriften nedenfor er en du kan bøye og tøye i alle retninger, akkurat som det passer deg og alt etter hva du har tilgjengelig. Og slumper du borti en heldig kombinasjon, ja da har du plutselig funnet opp “husets spesialitet”!

 

 

 

2017.08.10_Huevos_ala_flamenca_VM_002

 

 

Oppskrift

Ingredienser

1 løk
2-3 hvitløkbåter
2-4 ss god olivenolje
EVT. 1 liten rød paprika
3 store tomater
1-2 dl frosne erter
100 g chorizopølse
100 g spekeskinke (skalker)
EVT. krydder som paprikapulver og spisskummen

4 egg
Lite salt
Litt pepper eller chiliflak

Tilbehør
EVT. litt bladpersille
Baguette

 

Alle krydderene til denne oppskriften får du kjøpt rimelig og enkelt her, i vår egen nettbutikk:
Spansk paprikapulver, Spisskummen, Chiliflak.

 

2017.08.10_Huevos_ala_flamenca_VM_006

Hakk løk, hvitløk og eventuell paprika. Tomatene kuttes i terninger. Chorizo kuttes i grove skiver eller biter, mens skinken kuttes i strimler eller tynne skiver.

 

2017.08.10_Huevos_ala_flamenca_VM_009

Varm pannen med olivenoljen og stek løk og hvitløk til den rå lukten forsvinner. Bruker du paprika, har du den i samtidig.

Sett samtidig stekeovnen på 180 °C.

 

2017.08.10_Huevos_ala_flamenca_VM_014

Når løken er klar, ha i den hakkede tomaten og ertene. La dette frese på middels varme i 10 minutter. Spe eventuelt ut med bitte litt vann. Smak så til med eventuelle krydder som spisskummen og paprika.

 

2017.08.10_Huevos_ala_flamenca_VM_017

Hell nå panneinnholdet over i to terrakottaskåler (eller andre ildfaste skåler). Rør inn chorizo og spekeskinke, men spar noen pene biter.

 

2017.08.10_Huevos_ala_flamenca_VM_020

Lag to fordypninger i “sausen” i hver skål. Åpn forsiktig eggene og hell dem i fordypningene. Dander med resterende chorizo/skinke og påse også at noen erter havner på overflaten.

Strø også over litt pepper eller chili over det hele, samt litt salt over eggene (kun for å salte nettopp disse, da det er sannsynlig at skinken har gjort “sausen” salt nok).

 

2017.08.10_Huevos_ala_flamenca_VM_023

Sett i den forvarmede ovnen. Her skal flamencoeggene stå i 7-10 minutter. Dersom du har salmonellafrie egg, kan du godt ta dem ut før all eggehviten har koagulert.

Husk også å forberede baguette eller annet hvitt brød!

 

2017.08.10_Huevos_ala_flamenca_VM_033

Server flamencoeggene i terrakottaskålen de har blitt laget i. Smak om de trenger litt salt, og strø gjerne over litt hakket bladpersille. Server fersk baguette ved siden av, som brukes til å dyppe i og spise egg og saus. Sett også salt, pepper og extra virgen olivenolje på bordet.

 

Annonse
Verdensmat-Nettbutikk

 

Leave a Reply