Tufahia: Fylte epler fra Sarajevo

posted in: Desserter, Vegetar | 0


En enkel, søt, deilig og overraskende dessert fra Bosnia-Hercegovina, en lokal spesialitet som har det i seg! Tufahia er så enkel og genial at disse fylte eplene nærmest er en nasjonal stolthet blant bosniere.

Pablo Gracia Sáez og Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Pablo og Rainer

Vi la merke til dette ordet “tufahia” som til stadighet gjentok seg på alle dessertmenyer i Sarajevo. Nok en svært søt rett med tyrkiske røtter, antok vi.

Men nei, der klarte vi å fornærme minst én bosnier! Det bosniske kjøkkenet er svært preget av det tyrkiske, og de fleste rettene har sitt fjerne opphav i Anatolia. Særlig søtrettene er nærmest identiske kopier av sine tyrkiske originaler (om enn noe mindre klissete).

Tufahia, derimot, er en bosnisk rett. Ikke noe om og men. Til og med serbere og kroater anerkjenner i sjelden samstemthet det bosniske opphavet til denne populære desserten. Og selv det arabiske opphavet til navnet (tuffàh betyr “eple”) endrer ikke på det faktum at tufahia verken serveres i Tyrkia eller i Midtøsten. Tufahia er en bosnisk rett. Punktum.

Slik serverer de Tufahia på restauranten Avlija i Sarajevo, for øvrig et sted med svært god stemning, fantastisk dekor og grei mat.

Det betyr ikke at det kun er bosniere som spiser tufahia. Desserten er blitt populær i alle nabolandene, og skal dømme etter Google, synes dette å være den bosniske oppskriften som finnes oversatt til flest fremmede språk. Tufahia må altså også ha etterlatt et inntrykk hos besøkende på Balkan!

Vårt møte med tufahia begynte altså med å fornærme en bosnier. Men vi ble fort forlikt da vi bestilte tufahia, spiste den opp med stor appetitt og skamroste kokken for denne enkle bosniske genistreken.

Vi må ha skamrost ham såpass at han ble snakkesalig, for ti minutter etterpå satt vi nemlig med en presis og detaljert oppskrift på tufahia, “slik at dere kan prøve selv, hjemme.”

Og det har vi gjort. Vi har ved flere anledninger servert tufahia til gjester, særlig slike vi vet pris på søte desserter. Og nettopp slike gjester gir plutselig kompliment for en original dessert og ber pent om oppskriften. Så tufahia skulle altså ikke ha noe problem med å slå an i Norge, selv om fruktdesserter har vært “out” i noen tiår.

Som med nesten alle bosniske oppskrifter, er det få ingredienser og lite komplikasjoner. Alle ingrediensene er lette å oppdrive i Norge. Og det beste av alt: Tufahia tåler 3-4 dager i kjøleskapet, så dette går det svært godt å lage i forkant av et besøk eller et selskap!

 

 

Oppskrift

Ingredienser

1½ kg store søte epler
1 l vann
350 g sukker
2 skiver sitron

200 g valnøttkjerner
50 ml melk
Evt. litt sukker eller honning

Pisket kremfløte
Strø (f.eks. nøttedryss, sjokoladedryss, mokka)
Evt. syltede kirsebær til pynt

 

Kjøp epler av den søteste sorten du kan oppdrive (ikke Gravenstein), for eksempel Golden Delicious eller Jonagold. De gule er som regel de søteste. Pass også på at det er store og jevnt runde epler.

 

Eplene skrelles og hules ut. Påse at du får pene overflater! Ha en gryte med vann, sukker og 2 skiver sitron klar, og legg eplene i gryten etter hvert som de skrelles, slik at de ikke misfarges i luften.

 


Kok eplene under lokk og på svak varme i 12-15 minutter. Men etter halv koketid må de snus. Når eplene er ferdigkokt, kaster du sitronskivene. Ta eplene ut av sukkerlaken og avkjøl epler og lake hver for seg.

 


Imens finhakker du valnøttene (helst i kjøkkenmaskin). De skal bli svært finhakket, på grensen mot grøtete. Vil du bruke noe av valnøtthakket til strø (for eksempel ristet kort i en panne), legger du dette til side nå. Ha hakket i en gryte, spe ut med litt melk (og eventuelt sukker/honning) og varm lett. Det skal være en grøtete, men fortsatt fast, konsistens.

 


Når eplene er avkjølte, fyller du den avkjølte valnøttmassen i hulrommet. Bruk gjerne en sprøytepose (eller en plastpose med hull i hjørnet).

 

Legg de fylte eplene tilbake i den avkjølte sukkerlaken, med mindre du straks skal servere dem (tufahia skal egentlig serveres avkjølt). Slik kan de stå i kjøleskapet i noen timer eller døgn, til du er klar for å servere dem.

 


Til servering finner du noen fine stettskåler eller dessertglas. For en ekstra pen anretning kan du også rulle eplene i ristet valnøttstrø før du har dem i glasset.

 


Legg ett fylt eple i hvert glass, hell over 2-3 ss av sukkerlaken og ha pisket krem over det hele.

Typisk pyntes tufahia ekstra med et syltet kirsebær, eller noe strø, for eksempel ristet valnøtthakk eller sjokoladestrø (passer dårligere men er penere). Litt revet sitronskall og/eller sitronmelisse gjør seg også.

 

 

 

 

Leave a Reply