Petit salé aux lentilles verdes: Linser fra Auvergne

Kategorier: Gryteretter, Kjøttretter | 0

2016.07.13_Petit_sale_lentilles_VM

Petit salé aux lentilles verdes er en genial linsegryte med masse kjøtt fra Auvergne, sør i Frankrike! Landskapet Auvergne er “tilfeldigvis” kjent for sine ekstra gode “grønne” linser (som i praksis tenderer mot brunt), og det finnes en fyllest av gode linseretter fra regionen. Ja, de fleste franske linserettene knytter faktisk oppmor Auvergne, om ikke annet gjennom å understreke at linsene må komme nettopp derfra.

Men selv om linsene er en viktig komponent i denne tradisjonsretten, er det aller viktigste “det lille, saltede” (petit salé ), det som viser oss at også franskmenn er i stand til et understatement. Her er det nemlig snakk om store mengder “saltet”, som står for mer eller mindre speket kjøtt. Sørg derfor for at du bruker ekstra gode kjøttvarer til denne herlige retten! Prikken over i-en er noen gode, grove, lettrøkte pølser, helst av fransk type.

Dette er et skikkelig festmåltid etter den gamle skolen, så kos deg!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet bouquet garni.

Oppskrift

Ingredienser

750 g – 1 kg magert svinekjøtt (typisk bog)
2-4 nakkekoteletter
400 g bacon (helt stykke)
EVT. 2-4 grove, lettrøkte middagspølser
600 g “grønne” linser
2-3 løk
2-5 hvitløkbåter
3-4 gulrøtter
2 bouquets garnis
1-2 ss olivenolje
1-2 ss smør
3 ts salt (derav gjerne noe røyksalt)
½-2 ts pepper

 

Framgangsmåte

Kutt baconet i pene serveringsstykker (tykke skiver) og legg til side 100-150 g, som skal kuttes i terninger. I en stor gryte freses baconet (de store stykkene) lett på begge sider. Slukk så med 750 ml kaldt vann og ha i svinekjøttet (helst i ett stykke), nakkekotelettene, én bouquet garni og 2 ts salt (derav gjerne noe røyksalt). Kok opp, fjern skum og la småkoke i 1 time.

Hakk samtidig 1 løk og kutt gulrøttene i pene terninger eller strimler. Sett på en ny gryte med linsene, den ene løken, gulrotbitene og én bouquet garni. Kok opp og la småkoke under lokk i 40 minutter. Når kjøtt og linser nærmer seg ferdig, kutt resterende løk i skiver eller terninger, finhakk hvitløk og kutt resterende bacon i ikke for små terninger.

Varm en stor, massiv gryte med litt smør og olje og fres løk, hvitløk og bacon, samt noe pepper, til løken er lettere brunet. Slukk med kokevannet fra kjøttet, rør og ha også i kjøttet og eventuelle pølser. Småkok i 30 minutter til, og rør inn linsene de siste 5-10 minuttene. Smak til med salt og pepper og reguler væskebeholdningen slik at det verken blir for tørt eller suppeaktig.

Server varmt, gjerne med litt hakket persille til pynt. I Auvergne er det vanlig å servere gryten samlet, i et stort, dypt fat eller skål, eller direkte fra gryten. Man kan servere kokte poteter ved siden av, og et glass lokal rødvin.

 

 

Legg gjerne igjen en kommentar