Käsespätzle: Pasta fra Schwaben, med masse vellagret ost

posted in: Vegetar | 0

2017.01.23_Kaesespaetzle_VM_051

Käsespätzle er den store pastaklassikeren fra Sør-Tyskland, og nærmest “nasjonalretten” i Schwaben og Liechtenstein. Og det er en av mine absolutte favoritter fra det tyske kjøkkenet: Fullstendig overraskende for den som tenker på Tyskland i klassiske klisjeer!

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

Min egen familie på farssiden er fra Nord-Tyskland. Men Käsespätzle fra Sør-Tyskland har alltid vært en hyppig gjest på menyen hos oss – en som alle generasjonene kunne enes om.

Slik er det i store deler av Tyskland, men også Østerrike, Sveits og deler av Frankrike (Alsace). Käsespätzle har spredd seg langt utover sitt originalområde, som er den litt diffuse (og mest historiske) regionen Schwaben.

Som de store italienske pastaklassikerne er Käsespätzle en kunst i det enkle: Færrest mulig ingredienser, men mye av dem og av best mulige kvalitet! Og den store kvalitetsvariabelen her er osten. Vi skal ha mye ost, og det skal ikke være mild, smaksfattig, billig gulost. Osten skal være intensiv og vellagret!

Også tilberedelsen er enkel: Vi koker pastaen, altså Spätzle, og legger den lagvis, med masse revet ost, i en ildfast form som skal i ovnen. Typisk hører stekt eller karamellisert løk med ved siden av, samt en salat. Og så finnes det et par mulige smaksvarianter.

Käsespätzle er en regional spesialitet, og regionen kan best beskrives som det historiske Schwaben med omegn. Dette inkluderer den vestre delen av Sør-Tyskland (Baden-Württemberg og litt av Bayern), samt nordre Sveits, Liechtenstein og den alemanniske provinsen Vorarlberg helt vest i Østerrike. Dette tilsvarer også stort sett området der det tyske språket/dialekten alemannisk blir snakket.

Også pastatypen Spätzle forbindes med Schwaben og alemannerne. Skriftlige kilder går helt tilbake til begynnelsen av 1700-tallet, så man har laget Spätzle i regionen like lenge som det finnes nedskrevne oppskrifter herfra. Det spekuleres om denne pastatypen er vesentlig eldre (tidlig middelalder), men det foreligger det ingen entydige bevis for. Enda.

Det som er klart, er at det har utviklet seg et utall tradisjonsoppskrifter med utgangspunkt i Spätzle i hele regionen. Pastaen ble og blir brukt til alt fra middags- til dessertretter. Du finner Apfelspätzle (med epler, sukker og kanel), Leberspätzle (med lever og løk), Krautspätzle (med Sauerkraut og flesk), Milchspätzle (med melk, egg, eplemos og sukker) og mye, mye mer.

Men utenfor Schwaben er det én rett med Spätzle som er blitt ekstra kjent, ja nærmest legendær: Det er Käsespätzle. Enkel, smaksrik og veldig original!

Og til det bruker folk enten hjemmelagde Spätzle, eller de kjøper Schwäbische Spätzle, som finnes i enhver butikk i Tyskland. Schwäbische Spätzle er ett av disse produktene som har beskyttet opprinnelsesbetegnelse, og Spätzle laget i Schwaben er garantert av “rett” oppskrift. Den inkluderer først og fremst mel og ferske egg (i motsetning til eggepulver).

I Sør-Tyskland lager folk flest sine egne Spätzle, noe man fortsatt får kjøpt hendige pastapresser for. Dette er egentlig svært enkelt og raskt – dersom du har en spätzlepresse. Men siden jeg går ut fra at du ikke har en slik presse, er oppskriften nedenfor med tørkede kjøpespätzle.

Käsespätzle har for øvrig en hel masse forskjellige dialektnavn (Sør-Tyskland, Østerrike og Sveits er en svært dialektrik region), så ikke la deg forvirre! I Østerrike og Liechtenstein kalles Käsespätzle som regel Käsknöpfle. I Tyrol er vi på Kasspatzln og i det meste av Sveits på Chäschnöpfli.

Men alt er i bunn og grunn samme rett, selv om ostevalget gjerne varierer. Man bruker nemlig typisk nok en lokal ost: Vellagret og smaksrik skal den være – men ikke av et bestemt merke.

Valg av ost
Ekte Käsespätzle lages ned ekte alpeost, eller Bergkäse som den kalles i tyskspråklige land. Sørtyske og østerrikske oster som har lagret vel og lenge er absolutt å anbefale. Sveitsiske oster som Gruyère og Appenzeller fungerer også svært godt.

Men dette blir en veldig dyr opplevelse i Norge (med mindre du kjøper med deg ost fra kontinentet, og da er østerriksk Bergkäse fra Aldi kanskje det aller beste kjøpet). Det man gjør i andre deler av Tyskland for å beholde en god nok smak og kutte kostnadene er en 50-50-løsning med halvparten billig gulost.

Et alternativ som også er mye brukt i Tyskland er osten emmentaler, men da helst en vellagret variant. Et greit og “rimelig” norsk alternativ er norsk sveitserost. La den gjerne ligge til lenge over datostemplingen slik at den utvikler smak og fylde – da nærmer vi oss nemlig en autentisk alpeost.

Et siste tjuvtriks for den som ikke kan skaffe det beste ostevalget til en Käsespätzle: Smaken av en litt for mild ost kan intensiveres med for eksempel et par pressede hvitløkbåter.

Og for enda mer smak, finnes det en moderne versjon av Käsespätzle som har latt seg inspirere av sveitsisk fondue: En liten skvett Kirschwasser i retten før den skal i ovnen gjør underverker. Kirschwasser er klar kirsebærsprit, og en drikk som er svært populær og vanlig i Schwaben og Sveits. Og den passer ypperlig til smelteost.

Käsespätzle med Kirschwasser ser ut til å bli den nye standarden, i hvert fall utenfor selve Schwaben. Hos min familie i Nord-Tyskland hører Kirschwasser (og hvitløk) med, som den største selvfølge, når man lager Käsespätzle. Men verken hvitløk eller kirsebærsprit er altså autentisk!

Kjøpe Spätzle
Ferdige Spätzle finnes i enhver butikk i Tyskland, Østerrike, Sveits og til dels Alsace. Du anbefales å kjøpe ekte Schwäbische Spätzle, noe som ikke er vesentlig dyrere enn annen pasta.

I Norge er det kun noen få innvandrerbutikker som av og til fører Spätzle. Vi kommer også til å selge Schwäbische Spätzle her, i vår egen nettbutikk, i løpet av 2017.

Hva angår Kirschwasser, er dette noe jeg anbefaler du tar med i tollkvoten din neste gang du er i Alperegionen. Kirschwasser er nemlig svært så anvendelig i matlagingen, særlig i ostebaserte retter. En ekte sveitisk fondue, for eksempel, er utenkelig uten Kirschwasser. Men til Käsespätzle er snapsen altså strengt tatt ikke nødvendig.

 

 

2017.01.23_Kaesespaetzle_VM_003

 

 

Oppskrift

Ingredienser, 2 porsjoner

250 g Spätzle
1 knivsodd muskat [kjøp her]m
Saltet vann

3-4 store løk
3-4 ss klaret smør (“ghee”) ELLER margarin
Litt salt og pepper

300 g vellagret “fjellost”
EVT. 1-2 hvitløkbåter
EVT. 2 cl Kirschwasser
Litt pepper [kjøp her]m

En enkel grønn salat ELLER tysk potetsalat

 

 

2017.01.23_Kaesespaetzle_VM_010

Vi begynner med løken, som tar aller lengst tid siden den skal karamelliseres: Kutt løken i to og deretter i tynne skiver. Varm en størst mulig panne med klaret smør eller margarin.

Stek opp løken, først på middels høy varme, så nedadgående til svak varme. Regn 45-60 minutters steketid (rør jevnlig) for å karamellisere løken skikkelig. Den skal være mørk og ha krympet vesentlig.

 

2017.01.23_Kaesespaetzle_VM_011

For pastaen kokes det opp rikelig lettsaltet vann (2 l vann, 2 ts salt) med litt revet muskatnøtt. Ha Spätzle i det fosskokende vannet og kok i følge pakkens anvisning (typisk 12-15 minutter).

Sett samtidig på stekeovnen på 180 °C. Varm en ildfast form i denne.

 

2017.01.23_Kaesespaetzle_VM_014

Riv nå osten (eller hakk bløt ost i veldig små terninger). Eventuell hvitløk presses. Forbered også eventuell salat.

 

2017.01.23_Kaesespaetzle_VM_019

Ha rundt en tredel av den ferdigkokte pastaen i det varme, ildfaste fatet. Strø over en tredel av osten (pluss eventuell hvitløk). Gjenta til pasta og ost er brukt opp. Eventuelt Kirschwasser helles over det hele.

 

2017.01.23_Kaesespaetzle_VM_023

Sett i den forvarmede ovnen. Her skal formen stå i 12-15 minutter.

 

2017.01.23_Kaesespaetzle_VM_025

Ved servering strøs den karamelliserte løken over: Enten over hele retten i det ildfaste fatet eller over hver enkel serveringsporsjon.

 

2017.01.23_Kaesespaetzle_VM_030

Server varmt, gjerne sammen med en grønn salat eller en (tysk) potetsalat (d.v.s. uten majones).

Til Käsespätzle serveres det gjerne øl eller hvitvin. Særlig en tørr vin av druen Grüner Veltliner kan anbefales!

Än Guata!

 

 

Leave a Reply