Bayersk kartoffelsalat: Varm potetsalat uten majones

posted in: Vegetar | 0

2015.07.01_Kartoffelsalat_VM_056

Sommer som vinter. En tysk potetsalat er et forfriskende mellommåltid, en frittstående rett eller en ypperlig følgesvenn til grillmat og spekemat. I motsetning til majonesvariantene av potetsalat vi kjenner i Norge, er en skikkelig kartoffelsalat en fristelse også på middagsbordet.

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

Selv amerikanerne hevder at potetsalat er en tysk oppfinnelse – i hvert fall gjør tyskamerikanerne det. Og “over there” som i Tyskland, finnes det to typer: Den majonesbaserte og den varme uten majones. De er til hvert sitt bruk, med den majonesbaserte først og fremst som bilag til brødskiver med annet pålegg.

Den varme kartoffelsalaten, derimot, er den som hører med til grillmaten. Eller til pølse- og kjøttretter generelt. Og til spekemat, fisk eller kjøtt. Eller den kan være et måltid i seg selv (men da har den gjerne litt bacon i seg).

Her i Norge har jeg ofte savnet kartoffelsalaten, da majonesen med E-stoffer og potetbiter man får kjøpt i butikken blir litt trist til alt annet enn brødskiver med masse salami (og litt sylteagurk, og, og ..).

Derfor har jeg selvsagt sørget for å skaffe meg en enkel oppskrift på kartoffelsalat for lenge siden. Ikke bare én. Mange. For kartoffelsalat er en så vanlig rett i Tyskland, at “alle” har sin egen oppskrift, og hver region har sin egen måte å tilberede den på.

Annonse
Spania-butikk

En av de enkleste og raskeste, og samtidig beste på smak, kom jeg over i Nord-Bayern, altså i regionen Franken. Her er familien jevnlig for å smake på og kjøpe vin og meske oss i lokale delikatesser. Og når noe grilles i Franken, det være seg makrell, kylling eller svineknoke, hører som regel en hjemmelagd kartoffelsalat til. Nydelig!

Hjemmelagd, ja. For heller ikke i Tyskland selges denne typen potetsalat på supermarkedet, i hvert fall ikke dersom butikken ikke har eget kjøkken. I butikkhyllene ligger det alltid flere typer kartoffelsalat med majones, som er vesentlig mer syrlig enn den norske (prøv å blande inn litt epleeddik, hakket sylteagurk og agurklake i den norske, så blir den vesentlig bedre).

Kartoffelsalat uten majones må du lage selv, også i Tyskland. Den skal nemlig helst være varm eller lunken, og den holder ikke lenge i kjøleskapet. Dette er ferskvare, og det er en middagsrett eller kveldsmat.

Men det er ikke noe problem! For det er nemlig kjempefort gjort å lage en god kartoffelsalat! Det tar faktisk ikke lengre tid enn det tar å koke potetene. Dressingen har du mikset på 1-2-3, og ingrediensene er tilgjengelige overalt.

Og som sagt: “Alle” har sin egen, helt spesielle oppskrift på kartoffelsalat. Prøv først grunnoppskriften nedenfor, og så finner du kanskje din egen spesialitet eller hemmelige reseptur?! Og så kan vi sammen innføre en kartoffelsalatkultur også her i Norge!

 

2015.07.01_Kartoffelsalat_VM_004

 

Oppskrift

Ingredienser

600 g poteter (ikke melne)
1 buljongterning

1-2 sjalottløk (eller rødløk)
1 håndfull gressløk
Litt fersk persille
1 stor sylteagurk
1-2 ss agurklake
3 ss epleeddik eller hvitvinseddik
3 ss god rapsolje
1 ts grov pepper
1½ ts salt
Evt. litt sukker

 

 

2015.07.01_Kartoffelsalat_VM_011

Skrell potetene og ha dem i en gryte med kalt vann og en buljongterning, samt litt ekstra salt. Kok i rundt 20 minutter (til de er ferdige, og før de faller fra hverandre).

 

2015.07.01_Kartoffelsalat_VM_014

Forbered samtidig dressingen: Kutt agurken i passe små terninger, skjær (sjalott)løken i tynne skiver. Finhakk gressløk og persille.

 

2015.07.01_Kartoffelsalat_VM_018

Bland disse hakkede grønnsakene med eddik, agurklake og olje.

 

2015.07.01_Kartoffelsalat_VM_021

Når potetene er ferdigkokte, skjær dem i biter eller skiver <u>mens de fortsatt er varme</u>.

 

2015.07.01_Kartoffelsalat_VM_026

Ha de varme potetbitene i dressingen. Rør godt. Ha gjerne også oppi 1-3 spiseskjeer av buljongen potetene kokte i.

 

2015.07.01_Kartoffelsalat_VM_030

Smak til med salt og pepper. Reguler eventuelt med litt sukker.

 

2015.07.01_Kartoffelsalat_VM_037

Server straks! Potetsalaten er aller best varm eller lunken. Men den smaker også godt kald og holder seg rundt 2 dager i kjøleskapet.

 

 

Leave a Reply