Lurt på hva folk flest spiser til hverdags i Spania? Det er ikke paella, eller andre kjente retter. Albóndigas (kjøttboller) kommer nok litt høyere opp på lista. Men en skikkelig hverdagsrett, fra mors kjøkken, via studenthybelen og til cafeterías med en enkel “Menú del día” (“dagens meny”), det er linser. Og de skal være med chorizo (du vet, den spanske paprikapølsa).
Oppskrift skrevet av Pablo |
Lentejas – som kort og godt betyr “linser” på norsk – var en av yndlingsrettene mine på mors kjøkken i Andalucía (Sør-Spania). Og det var den første middagsretten jeg prøvde meg på selv, på min bittelille studenthybel i Madrid sentrum.
Linser med chorizo er enkelt. Veldig enkelt. Men det kan også gjøres raffinert. Mine første selvlagde linser ble i enkleste laget: Et par kokechorizo kokt en stund i linser fra boks. Og selv om dette kanskje er en av de mest autentiske hjemmelagde middager blant yngre mannlige spanske studenter (ok, med unntak av frossenpizza), nådde det på langt nær opp mot mors lentejas.
¡Hola mamá! ¿Cómo se hace ..?
Det ble noen telefonsamtaler hjem, og dermed hadde min første kulinariske research funnet sted. Mor viste seg å være et godt oppslagsverk på tradisjonelle spanske matretter, og siden hun kun brukte øyemål (som er umulig å formidle over telefonen), har jeg deretter hatt penn og papir klart når jeg har kikket henne over skuldrene på mitt barndoms kjøkken. Et kjøkken hun fortsatt bruker aktivt, til glede for hele familien!
Denne oppskriften på spanske linser er en versjon av min mors oppskrift – en oppskrift som i seg selv ikke er fastspikret en gang for alle. Lentejas er en gryterett, og der bruker man litt det som er for hånden, deriblant også grønnsaker som må brukes opp før de blir dårlige. Så fra gang til gang har retten flere eller færre ingredienser.
Mine anbefalte ingredienser finner du listet opp nedenfor. Men for å strippe det ned: Det jeg mener er nødvendig for å få til en både god og autentisk rett spanske linser, er følgende: Kokechorizo, løk, hvitløk, gulrøtter, olivenolje, linser, poteter, paprikapulver, spisskummen og chili og/eller pepper. Alle de andre ingrediensene er bonus.
Etter denne oppskriften har jeg servert linser flere ganger til norske (og tyske) gjester, og det har alltid vært en ubetinget suksess. Ikke la deg skremme av den store mengden hvitløk: Den gjør jobben sin og stikker seg ikke ut, siden den has i gryten så tidlig. Kun chilien har vist seg litt for mye for en og annen nordmann. Jeg har bevisst valgt chiliflak, da mengden er lettere å kontrollere enn mors guindillas (hele, tørkede chili). Er du ikke glad i sterk mat, bytt ut chilien med bitte litt pepper!
Rett chorizo og linser
Annonse |
Angående chorizoen: Det er IKKE snakk om den vanlige påleggschorizoen du får kjøpt i de fleste butikker. Kokechorizo er noe annet. Den kommer som hele pølser eller pølsekjeder, er ikke spekt (curado) og er veldig, veldig bløt.
Linsene skal være såkalt “grønne” (egentlig lysebrune). Det store diskusjonstemaet er egentlig hermetiske versus tørkede linser. Her er frontene steile, og fordommene om motparten store! Konklusjonen er egentlig at begge deler går, selv om begge deler har sine ulemper.
Hermetiske linser vil ha en hermetikksmak, noe som betyr at de må småkoke i 10-15 minutter for å bli kvitt denne bismaken. I løpet av denne tiden kan de lett begynne å desintegreres til en mos. Men de sparer litt tid og smaksmessig blir sluttresultatet likt.
Tørkede linser må skylles og kan bløtlegges i den tiden du kutter de andre ingrediensene (mer tid er ikke nødvendig). Så trenger de også kun 20-30 minutters koketid, og det helst i usaltet væske. Du får dermed også full kontroll på konsistensen! En siste fordel er følelsen: Det er kanskje irrasjonelt, men i matlaging er “følelsen” likevel alltid en faktor å regne med. Og her er det snakk om godfølelsen av å bruke ikke-konserverte råvarer.
Ok, nok snakk! Vi har en jobb å gjøre, så la oss komme i gang før det blir mañana!
Oppskrift
Ingredienser
200 g bacon
400 g kokechorizo (se ovenfor)
1 ts grovmalt pepper
2-3 løk
8-10 hvitløkbåter
4-500 g gulrøtter
2 paprika (minst 1 grønn)
75 ml olivenolje
75 ml kraftig rødvin (gjerne Rioja)
2 tomater
350 ml grønnsaksbuljong (1 terning)
1 ss vanlig paprikapulver
1-2 ts chiliflak
2 laurbærblader
2 ts timian
5-600 g poteter
350 ml tørkede linser ELLER 600 g bokslinser (avsilt vekt)
1-2 ss spisskummen
Evt. salt og pepper
Ca. 1 ts rødvinseddik
EVT. 1-2 ts sennep
Litt fersk bladpersille
EVT. noen kvaster timian
Linsene og alle krydderene til denne oppskriften får du kjøpt rimelig og enkelt her, i vår egen nettbutikk:
Grønne linser, Spansk paprikapulver, Chiliflak, Laurbærblader, Timian og Spisskummen
Begynn med å skylle linsene godt og legg dem deretter i vann. Der kan de stå mens vi kutter grønnsaker og kjøtt.
Så kutter vi alle ingrediensene i passe serveringsbiter – inkludert bacon, chorizo og grønnsaker. Jeg liker helst grove biter av chorizo, løk, gulrot, tomat og paprika, men det er vanligere med småterninger. Hvitløken skjærer jeg i skiver, mens potetene i alle fall skal være i mindre terninger.
Vi begynner med linsene. Kok opp 350 ml tørkede linser i 800 ml usaltet vann. La småkoke under lokk i rundt 25 minutter.
Samtidig setter vi raskt på buljongen: 350 ml vann, 1 grønnsaksbuljongterning, laurbærbladene, paprikapulveret, timianen og chiliflakene får et raskt oppkok og blir stående varme på vent.
Varm en stor og massiv (jern)gryte og en (jern)stekepanne. I gryta stekes bacon med pepper (start med kald gryte uten olje, ha i baconet og sett plata på full kraft). Samtidig stekes løken i noe av oljen i panna.
Når løken har tatt litt farge, demp temperaturen på bacongryta. Ha den stekte løken og den rå hvitløken oppi bacongryta.
I panna fortsetter vi med å steke opp de resterende grønnsakene (gulrøtter og paprika). Fyll på med olje etter behov, og ikke stek for hardt. Etter hvert som de er ferdige, has grønnsakene i bacongryta.
Til sist gir vi også chorizopølsene en liten fres i panna. Ikke stek dem for hardt! Ha chorizoen, samt overskytende olje, i gryten. Da har panna gjort jobben sin og kan tas av varmen.
Nå skal vi ha i væske. Begynn med rødvinen. Rør den inn og la den reagere med de andre ingrediensene. Etter en kort stund kan du røre inn tomatene, potetene og buljongen. Kok opp, sett på lokk og la småkoke i 20-25 minutter.
Er timingen rett, har også linsene blitt klare nå. Rør inn linser, spisskummen og 1 ts salt. Kok opp og la småkoke i minst 5 minutter til.
Nå må du se an konsistensen! Jeg foretrekker en ikke-flytende konsistens, så jeg pleier å koke uten lokk de siste minuttene, eventuelt mose deler av gryten. Sjekk også at poteter og gulrøtter er helt gjennomkokte.
Egentlig er linseretten ferdig nå, men de må smakes til med salt og pepper. I tillegg trenger linsene noe mer syrlighet: Smak forsiktig til med rødvinseddik, og eventuelt også litt sennep (som gir mer fylde).
Linsene serveres varme, der og da. Det gjør seg veldig med litt hakket persille og/eller noen timiankvaster for å pynte opp anretningen noe, dersom du har gjester.
Linser lages “alltid” i for stor porsjon, ikke minst fordi de som gryteretter flest er enda bedre når de varmes opp igjen dagen derpå. Denne retten egner seg faktisk også godt til frysing.
¡Muy buenas!
Leave a Reply