Bakt lysing à la Algarve

posted in: Fisk og skalldyr, Gryteretter | 0

2015.06.04_Algarvelysing_VM_089

Lysing. Merluza. Hake. Eller pescada på portugisisk. Du har sikkert sett ett av disse navnene på menyer i Syden. Det er nemlig hverdagsfisken i blant annet Portugal og Spania, som sei og torsk er det her. Og i Algarve i Sør-Portugal har de en enkel og ekstra god måte å tilberede lysing på.

Pablo Gracia Sáez
Oppskrift skrevet av Pablo

“Men nei,” sier du, “jeg får jo ikke kjøpt lysing her i Norge!” Nei, ikke på Kiwi og Rema, men i innvandrerbutikkene, særlig de større asiatiske med velassorterte frysedisker. Så noter deg: “Merlulza / hake / pescada” på kjøpelisten neste gang du stikker innom en Asia-butikk!

For lysing er både rimelig og en god allrounder. Den er passe smakssterk (og til nød kan du bytte den ut med sei i de fleste oppskrifter). Men når du koker den som portugiserne – sanne mestere når det gjelder sjømat – er lysing god å ha til å absorbere og utfylle andre sterke smaker.

Jeg har vært på Algarve-kysten noen ganger, som grenser til mitt hjemlige Andalucía (Sør-Spania). Og jeg observerer at tradisjonsoppskriftene i de to regionene flyter over i hverandre. Atlantiske Cádiz og Huelva på spanskekysten har mye til felles med Faro og Albufeira rett over grensen i Portugal. Kanskje mer enn med den spanske middelhavskysten, i hvert fall i matveien.

Og jeg lar meg begeistre av sjømaten i Algarve. Portugiserne er rå på særlig blekksprut, der de skiller mellom enda flere sorter enn vi spanjoler. Og så er det en del gode fiskeretter.

Annonse
Spania-butikk

Retten “Pescada assada à algarvia” kom jeg over ved en feiltakelse. Jeg trodde “pescada” betydde sardiner – noe portugiserne også er spesielt flinke til å tilberede. Så jeg ble i utgangspunktet litt skuffet da kelneren serverte meg det vi i Spania kaller merluza, altså lysing. For merluza har litt det samme imaget i Spania som sei har det i Norge (hadde, i hvert fall).

Men denne lysingen var altså kjempegod! Portugiserne klarte å trylle frem godsmaken i denne hverdagsfisken, slik jeg aldri har fått det i Spania.

Dermed har jeg bestilt Algarve-lysing ved flere anledninger. Og siden jeg alltid spør og graver litt om ingrediensene og teknikken, hadde jeg til sist nok informasjon til å prøve å gjenskape denne godsaken her hjemme i Norge. Det var for øvrig ikke vanskelig, med de få ingrediensene denne enkle retten har.

Og jeg er, i all beskjedenhet, kjempefornøyd med resultatet! Såpass at jeg kan anbefale deg å prøve. Selv har jeg nå alltid noen lysingfileter fra Asia-shoppen liggende i fryseren, i tilfelle jeg får lyst på litt god og rask hverdagsmat fra Algarve. Og det skjer både titt og ofte …

Variasjoner

Dersom du ikke har en asiatisk butikk i nærområdet, eller dersom du har god tilgang på fersk fisk, kan du bytte ut lysingen med torsk eller sei. Da ville jeg imidlertid satt ned steketiden litt. Realiteten er at disse fiskesortene smaker nesten like godt til denne retten, men det er nå engang ikke autentisk, som jo er halve poenget med oppskriftene våre.

Og så er det mange som ikke lar seg begeistre for blomkål. Du kan i så fall bytte ut blomkålen med for eksempel gulrot, selv om blomkål virkelig passer best. I så fall anbefaler jeg deg å koke gulrot i veldig store biter (selv om det tar litt lengre tid). I noen portugisiske oppskrifter sløyfes også tomatene, men jeg synes til er nødvendige for syrebalansen sin skyld.

Husk å ha en siderett som brød (baguetter) eller poteter. Det blir en del saus, som nesten det er beste ved hele denne smakfulle retten – og til den synes jeg personlig brød er best.

 

2015.06.04_Algarvelysing_VM_005

 

Oppskrift

Ingredienser (2 middagsporsjoner)

6-700 g lysing (filet eller kotelettstykker)
1 ts salt
140 ml god olivenolje (les om | kjøp her)
2 små løk
3 hvitløkbåter
2 ts paprikapulver, edelsøtt (les om | kjøp her)
¼ ts chilipulver (bland ut i paprikapulveret) ELLER ½ ts chiliflak (kjøp her)
1 dl tørr hvitvin
2 tomater
1 ts salt til
1 håndfull bladpersille

4-500 g blomkål
Lettsaltet vann
1-2 ss olivenolje

Brød (baguette) eller poteter

 

2015.06.04_Algarvelysing_VM_011

Sett stekeovnen på 180 grader. Skyll lysingen, kutt den eventuelt i passe, store serveringsbiter og gni den inn med saltet.

 

2015.06.04_Algarvelysing_VM_018

Kutt løken i tynne halvringer og finhakk hvitløken. Skjær tomaten(e) i tynnest mulig skiver.

 

2015.06.04_Algarvelysing_VM_024

Rens og skyll blomkålen og kutt den i passe store serveringsbiter. Legg den i kaldt, lettsaltet vann (ca. 1 ts per liter) og kok den i 8 minutter. Ta av varmen og la stå i det varme vannet (med lokk).

 

2015.06.04_Algarvelysing_VM_028

Ha samtidig halvparten av oljen i en ildfast form, og legg lysingen i oljen.

 

2015.06.04_Algarvelysing_VM_032

Strø hvitløk, løk, tomatskiver, paprikapulver og chilipepper jevnt over fisken, og til sist ekstra salt.

 

2015.06.04_Algarvelysing_VM_048

Hell over den resterende oljen, og deretter hvitvinen. Ha over aluminiumsfolie sett formen i stekeovnen, der den skal stå i totalt i 30-35 minutter.

 

2015.06.04_Algarvelysing_VM_052

10 minutter før full tid, tar du ut formen, kaster aluminiumsfolien, strør over blomkålbitene, heller over 1-2 ss olivenolje, og setter den tilbake i ovnen, gjerne med toppgrillfunksjonen. Skal du varme baguetter og/eller tallerkener, er dette en god anledning!

 

2015.06.04_Algarvelysing_VM_078

Når lysingen er ferdig, dryss over godt med hakket bladpersille.

 

2015.06.04_Algarvelysing_VM_082

Server på forvarmede tallerkener, gjerne med rikelig brød (baguette) eller poteter. Et glass hvitvin (gjerne den samme som du brukte i maten) passer også veldig godt til.

 

Bom apetite!

 

 

 

 

Leave a Reply