Picadillo cubano: Den deilige kubanske tacovarianten

posted in: Kjøttretter | 1

En kubansk picadillo er kjøttdeig med en mengde herlige smaker som man i utgangspunktet kan stille seg skeptisk til. Det er en blanding av surt, søtt og bittert som er vågal, men likevel ender opp i perfekt harmoni. En enkel rett til glede for gammel og ung!

Pablo Gracia Sáez
Oppskrift skrevet av Pablo

Vi begynner med det avskrekkende, for å ha det bak oss. Picadillo cubano inkluderer større mengder rosiner, kapers og oliven, rørt inn i kjøttdeigen. Bø!

Noe av dette liker antakelig ikke lille Andreas, gamle Anders eller tante Andrea. Men stol på meg, og millioner kubanere: Dette passer ypperlig sammen, i perfekt harmoni. Det ene veier opp det andre, og til sammen blir det en avhengighetsdannende picadillo cubano som er både barne- og eldrevennlig!

Picadillo cubano er en hverdagslig rett på Cuba. Man kan kalle dette det kubanske svaret på spaghetti bolognese eller tacos fra texmexkjøkkenet. Bare litt mer eksperimentervillig og spennende. Skal vi si, “tacos for viderekomne”?

Dette utsagnet ville vel både meksikanere og kubanere steile over. De ville, helt korrekt, gjøre oss oppmerksom på at picadillo er en egen familie matretter som kommer i stor variasjon i Spania, den karibiske delen av Latin-Amerika og til og med Filippinene. Hvert land har sin måte å lage og krydre picadillo på, så også Mexico og Cuba.

Det er snakk om ganske enkle retter, basert på kjøttdeig (typisk storfe), noen hakkede grønnsaker og forskjellige krydder. Tomater, løk og paprika eller chili pleier å være sentrale ingredienser. Ris er typisk tilbehør, eller eventuelt bønner eller nettopp tacos.

Internasjonalt er det kanskje den kubanske picadilloen som har høstet mest applaus. Det er på grunn av den spreke ingredienslisten, men også fordi en picadillo cubano står svært så godt på egne ben. I andre land, som Mexico og Puerto Rico, er picadilloen enklere og typisk nok en bestanddel av andre retter. På Puerto Rico, for eksempel, brukes den mest som fyll i empanadas.

Ordet picadillo henspeiler på picado, som betyr hakket, eller i videre forstand, carne picada, altså kjøttdeig. Picadillo er altså en rett som baseres på kjøttdeig, og vi kunne for så vidt kalt bolognesesausen en slags urform av picadillo. Eller tacofyllet. Og fyllet i mange deigretter, som nettopp empanadas.

Også den kubanske picadilloen kan brukes som fyll, saus eller til tacos. Men den er kompleks og spennende nok til at den ikke brukes på en slik måte. Best er den nemlig med litt enkel ris ved siden av. Eller med frijoles negros (svarte bønner) og ris, som er minst like typisk. Men spagetti fungerer selvsagt også godt.

Dette er en svært folkelig rett på Cuba. Den er enkel å lage, i hvert fall når alle ingrediensene er tilgjengelige i de sparsommelig assorterte butikkene på øya. Det er de ikke alltid, så kubanere er vandt til å være oppfinnsomme på kjøkkenet og finne erstatninger for eventuelle mangelvarer.

Dette gir seg utslag i en stor rikdom av oppskriftsvariasjoner, særlig i forhold til mengdeangivelser. Likevel er oppskriften forbløffende stabil hva angår hvilke krydder og smaksrike ingredienser som skal eller bør brukes. Krydringen (oregano, spisskummen og pepper eller chili) er standard kubansk, og selv tilsynelatende eksotiske matvarer for Cuba, som hvitvin og olivenolje, er gjengangere i nesten alle oppskrifter.

Sannheten er at det er storfekjøtt og til dels oliven og olivenolje som er de vanskeligste ingrediensene for vanligere kubanere å få tak i på øya. Substitutter som annen type kjøttdeig og annen type matolje brukes derfor i praksis, mens idealoppskriften lever videre. Eksilkubanere, derimot, har full anledning til å dyrke idealene, så det kan være lettere å få servert en autentisk picadillo cubano i Miami enn i La Habana.

Også her hjemme er det overraskende lett å lage en helautentisk picadillo cubano med innkjøp på et vanlig supermarked, lavt budsjett og overraskende lite jobb. Og det er kanskje en sjanse vi skal benytte oss av!?

 

 

 

 

Oppskrift

Ingredienser

4-500 g kjøttdeig av storfe
2-3 ss olivenolje
1 løk
4-6 hvitløkbåter
1 rød paprika
2 poteter
150 ml tørr hvitvin
2-3 ts malt spisskummen
1 ts oregano
1 boks tomater ELLER 4 store tomater
100 ml (ca. 7 ss) rosiner*
150 ml (ca. 10 ss) hele oliven
50 ml (ca. 3 ss) kapers*
Ca. 1 ts salt
Pepper eller chili

Tilbehør:
Vanlig middagsris
EVT. litt fersk koriander
EVT. noen strimler rødløk
EVT. kokte, svarte bønner
EVT. 1 kokebanan (tilberedt som patacones)

 

* Rosiner og kapers utgjør en enhet i denne retten! Kutter du ut én av disse, bør du kutte ut den andre også!

 

 

Løken skal hakkes ganske smått, hvitløken kuttes i skiver og paprikaen og potetene kuttes i mindre terninger. Bruker du ferske tomater (best), skal disse også hakkes.

 

Varm en panne med et par skjeer olje og stek opp kuttet løk, hvitløk og paprika på middels til høy varme til disse mykner godt.

 

Øk nå varmen og ha i kjøttdeigen og krydderene (spisskummen, oregano og litt salt og pepper/chili). Hakk og bland godt. Fres kjøttdeigen til den tar farge.

 

Slukk nå med vinen og ha i potetene. Fres kort, og rør etter hvert også inn de hakkede tomatene. La småkoke i 10-15 minutter og ha noe væske (vann eller appelsinjuice) stående parat, i tilfellet pannen tørker ut.

Husk også å sette på risen og tilberede annet eventuelt tilbehør.

 

Rør inn rosinene, la småkoke i 5 minutter til, eller til potetbitene er myke.

 

Helt til sist rører vi også inn oliven og kapers, som kun skal varmes ganske kort. Smak først nå til med salt og pepper eller chili. Ta av varmen.

 

Server straks og varmt, ved siden av hvit ris (eller også bønner). Det er også godt med noe grønt, som fersk koriander og rødløk, eller en enkel salat ved siden av. Friterte, skivede kokebananer (patacones eller tacones) er også et vanlig tilbehør på Cuba.

 

Annonse
Verdensmat-Nettbutikk

 

 

One Response

  1. Erling

    Lagde denne i går, svært enkel å lage men veldig god. Brukte godt med chillipulver for å få litt bite. Denne vil de fleste barn like hvis de får lov å ta ut olivenene.
    Det akn være at jeg prøver å utvikle denne med kylling eller annet kjøtt en gang senere, det blir i alle fall servet igjen i vår husholdning.

Leave a Reply