Tarka dal: Indias mest populære vegetarrett

posted in: Vegetar | 0

Tarka dal går for å være den mest populære vegetarretten fra det indiske subkontinentet, noe som sier sitt når vi vet at det er i nettopp denne regionen vegetarmat står høyest i kurs. Det er den perfekte miksen av belgfrukter og krydder som gjør suksess.

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

Det antas at tarka dal har sitt opphav i den spennende, nordindiske matregionen Punjab, som i nåtiden deles mellom Pakistan og India. Men tarka dal er i dag hverdagskost i en mye større region, inkludert hele India, Bangladesh, Sri Lanka og Nepal.

Dal er, ved siden av ris, grunnæringsmiddelet i India og nabolandene. Og dal betyr rett og slett skrelte (og typisk splittede) belgfrukter. Det vanligste er splitterter, skrelte (“røde”) linser og skrelte og splittede kikerter. Disse belgfruktkjernene trenger ingen bløtlegging og svært kort koketid – en stor fordel i et land der ved eller strøm til koking er en begrenset eller dyr ressurs.

Til en dal trenger vi også et godt knippe orientalske krydder. Og den vanligste, og til dels simpleste, typen dal, er nettopp tarka dal. Til en tarka dal kan det være nok med splitterter og krydder. Eller vi kan spe på med litt mer grønnsaker også, slik vi skal gjøre i oppskriften nedenfor.

Fra en enkel tarka dal går spekteret vidt i alle retninger. Det kan være komplekse kreasjoner eller enkle kombinasjoner. Det kan være med et stort utvalg grønnsaker, eller i noen regioner også med kjøtt.

Alle regioner har sine spesialiteter. I Bengal er det dal-varianten dimer torka med egg som er slageren. I Kerala i Sør-India er det kokos som setter smak på dalen, som der heter parippu cutty. Og på Sri Lanka har vi gjerne også oppi noen reker, ferske eller tørkede. I Nepal, derimot, der dal bhat regnes som nasjonalretten, er vi tilbake til kun belgfrukter (røde linser) og et ekstra godt utvalg krydder.

Men dalenes verdens stopper ikke på Det indiske subkontinentet. Tvert imot, den har allerede erobret verden! I Karibia, med sin store indiskstammende befolkning, har nærmest hver øy sin egen dhal, stort sett i form av en suppe. Særlig kjente er variantene fra Jamaica, Trinidad og fra Guyana på fastlandet. I tillegg har mange stillehavsøyer, især Fiji, sin egen dhalsuppe, og dal er også kjent og kjær på Mauritius. Tarka dal er for øvrig svært populær restaurantmat i Storbritannia og de fleste andre engelskspråklige land.

Så da må det vel være noe i dette, selv for oss ihuga kjøttspisere? Ja, kjøttelskere: Dette kan vi trygt bruke tid på å eksperimentere med! Stol på meg, om dere nå ikke stoler på millioner vegetarianere!

Skjønt, tid og tid. Dette er faktisk smakfull mat som er fort gjort (straks du har fått ingrediensene i hus).

Splittede og skrelte belgfrukter trenger ikke mange minuttene på å koke. Og de skal typisk kun kokes i saltet vann med gurkemeie og eventuelt med grønnsaker som tomat eller mango. Samtidig freses et utvalg hele krydder (typisk spisskummen, sennepsfrø, og ofte dyvelsdrek og fennikel) raskt, før ingredienser som hakket løk, hvitløk og ingefær stekes med i 10 minutter. Så røres det inn et stort utvalg malte krydder (gurkemeie, chili, koriander, osv.). Dette, og eventuelt noen blader ferske urter, er til sist toppingen til de kokte belgfruktene. Ferdig!

Gikk det for fort? Da gjentar vi prosessen med tekst og bilder nedenfor! Skritt for skritt, som vi pleier. Og i håp om at du oppdager enda en klassiker innen sjangeren “verdensmat”!

 

 

 

 

Oppskrift

Ingredienser

250 ml splitterter
1 løk
2 tomater
½ ts gurkemeie
1 ts salt
3-5 ss klaret smør (ghee) ELLER nøytral matolje

Til toppingen
1 ts sennepsfrø
½-1 ts spisskummenfrø
2-4 hvitløkbåter
1-4 chilier
2-3 cm fersk ingefær
1 klype (¼ ts) dyvelsdrek
EVT. 2 ts garam masala (indisk kryddermiks) ELLER malt koriander
EVT. ½ ts kasjmirsk chili

Tilbehør
Noen kvaster fersk koriander
EVT. 1-3 ss sitronsaft
Hvit ris (helst langkornet basmatiris)

 

 

Begynn med å skylle splittertene godt under kaldt, rennende vann. Skyll til vannet blir klart. La dem gjerne stå i vann til du har kuttet og stekt ferdig grønnsakene.

Hakk også løk og tomater, samt finhakk hvitløk, chili og ingefær. Eventuelt kan du også la (noen av) chiliene forbi hele (stikk i så fall hull i dem med en gaffel), som gir deg en mildere variant.

 

Varm en gryte med halvparten av det klarede smøret eller matoljen. Stek raskt opp hakket løk, sammen med gurkemeien. 2-4 minutter holder.

 

Så har vi i de hakkede tomatene og steker i 3-4 minutter til.

 

Rør så inn de skyllede splittertene og 750 ml vann, samt saltet. Rør, kok opp og la småkoke i rundt 45 minutter, eller til splittertene er skikkelig myke. Bruk lokk de første 30 minuttene og se deretter an væskebeholdningen.

NB: Ha litt vann stående parat, i tilfelle for mye væske fordamper og du raskt må spe ut litt.

Husk også å sette på risen, som er det vanligste tilbehøret til denne retten.

 

Når splittertene begynner å falle litt fra hverandre, nærmer de seg ferdig. Påse at væskemengden blir riktig: Vi vil ha en tyktflytende konsistens på dalen: Verken suppe eller grøt.

Smak nå til med salt og eventuell sitronsaft.

 

Fem minutter før splittertene er ferdige, setter vi på en panne med den resterende oljen/smøret og sennepsfrøene. Bruk gjerne en panne du har lokk til, da frøene vil poppe og kan sprute.

Når frøene begynner å poppe, ha i finhakket chili, hvitløk, ingefær, spisskummenfrø og dyvelsdrek. Fres på middels varme i 2-3 minutter, men ikke la det svi seg.

 

Helt til sist rører vi inn de tørre, malte krydderene og tar straks pannen av varmen. Hold også (de hakkede) korianderbladene klare.

 

Rør nå raskt toppingen inn i splittertene og dryss over (eller rør inn) den ferske korianderen og eventuell sitronsaft. Server straks.

 

Annonse
Verdensmat-Nettbutikk

 

 

Leave a Reply