Eton mess: Alt til en spolert Brexit

posted in: Desserter | 0

Eton mess er en eldgammel oppskrift på en enkel og deilig dessert med opphav fra den famøse engelske kostskolen Eton. Og som seg hør og bør med ting som har litt historie i Storbritannia, er det masse tradisjoner knyttet opp mot denne retten.

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

Eton College er elsket og hatet. Det er denne kostskolen som er det store symbolet på det gjengrodde, britiske klassesamfunnet. Ett års studier på gutteskolen Eton koster om lag 400.000 kroner, men til gjengjeld kan avkommet nærmest regne med en lukrativ karriere innen finans eller politikk. 19 av Storbritannias statsministere har gått på Eton. Så langt.

Av dagens mer eller mindre seriøse britiske politikere med Eton-bakgrunn kan vi nevne Brexit-arkitektene Boris Johnson og Jacob Rees-Mogg, samt Brexit-forløseren og tidligere statsminister David Cameron. Med andre ord er det ikke så rent sjeldent at Brexit omtales som en Eton mess for tiden.

Men Eton er også kjent for fest og moro. Med over tusen elever eller studenter i alderen 13 til 18 stuet samme i 25 bolighus, er det nok som kan skje, og som skjer. Det spenner fra uhøytidelig festing til det aller mest formelle av mottakelser og høytideligheter.

I dette miljøet ble også den opprinnelig svært så uformelle søtretten Eton mess til. Allerede navnet mess (“rot”) tyder på det uformelle opphavet. Her er det noe som er “rotet sammen”, eller rett og slett ser rotete ut.

Mens kostskolen Eton er fra 1400-tallet, er retten Eton mess mange hundreår nyere. Opphavet er ukjent. Den første skriftlige referansen til Eton mess er fra 1893, men den upretensiøse desserten antas å være vesentlig eldre enn dette. Kjerneingrediensen marengs ble nemlig populær i de høyere kretser i England allerede rundt år 1700, og Eton mess kan ha levd et uformelt liv på kostskolen i svært mange år uten å bli oppfattet som nevneverdig.

Så skjedde det som pleier å skje med gamle tradisjoner i England: De blir institusjonalisert. Først ble det tradisjon å servere Eton mess på noen av de årlige cricketkampene. Nå for tiden serveres desserten derimot på kostskolens årlige “4. juni-piknik” (som selvsagt ikke avholdes 4. juni, men i slutten av mai).

Det som serveres denne maidagen er en blanding av jordbær, krem og knust marengs, gjerne med litt vanilje som ekstrasmak. Det er dette de fleste briter oppfatter som den korrekte oppskriften på Eton mess.

Men jordbær er langt fra eneste frukt som kan brukes til denne desserten. Særlig blant de eldste kjente oppskriftene er det fremfor alt bananer som brukes. I så fall moses gjerne litt av bananene og blandes med den piskede fløten, og så tilføyes større bananbiter, knust marengs og eventuelt litt sitronsaft.

Mange kokker har prøvd å lage en estetisk versjon av denne jordbær- eller banandesserten. Noen pynter med hele jordbær, jordbærsaus, melis, mynteblader eller lignende. Men resultatet er og blir alltid det samme: Rot! Det er vel nettopp derfor vi sjeldent ser Eton mess i flotte matblogger og oppskriftsbøker med stylede bilder.

Og dette, i tillegg til den deilige dessertsmaken, er kanskje det beste med Eton mess: Det er det mest upretensiøse som har kommet ut fra Eton Collage gjennom tidene!

Marengs
Marengs (“pikekyss”) kan vi ganske enkelt lage selv, av stivpisket eggehvite og sukker (dobbelt så mange gram sukker som eggehvite), stekt på svak varme. I så fall er det like greit å lage en flat, stor marengs (type marengskakebunn), da den likevel skal brytes i stykker.

Alternativt får du kjøpt ferdige marengs og marengskakebunn i butikken. Disse fungerer smaksmessig greit til denne oppskriften, selv om kjøpemarengs stort sett er en kjemikaliemiks uten ekte eggehvite. Kjøpemarengs (slik som dem på bildene nedenfor) løser seg også litt for raskt opp i kremen, så de krever rask konsum.

 

 

 

 

Oppskrift

Ingredienser

1 kurv kalde jordbær (ca. 500 g)
5-15 marengs (ca. 25-30 g)
100-150 ml kremfløte
EVT. 3-5 dråper vaniljeessens
EVT. litt melis
EVT. noen mynteblader

 

 

Bryt opp marengsen i ganske små biter, gjerne litt større enn på bildet.

Skyll og rens jordbærene og kutt dem i 4-5-6 biter. Spar gjerne noen hele jordbær til pynt, og/eller knus et par jordbær, som brukes til skikkelig røde pyntelag i desserten. Hold jordbærene kalde.

 

Pisk kremfløten til den blir ganske stiv. Kremen skal fortsatt være tungtflytende, altså ikke helt stiv. Du trenger ikke sukker i fløten, men du kan gjerne bruke noen dråper vaniljeessens.

 

Rot forsiktig sammen kremen, marengsbitene og jordbærene. Hold kaldt frem til servering. Bruker du kjøpemarengs, bør du servere ganske så straks, før de går helt i oppløsning.

 

Utfordringen er å pynte dette rotet. Best sjanse har du med et par hele eller halve jordbær på toppen av hver porsjon, gjerne bestrødd med litt melis. Eller du bruker moste jordbær til et par røde striper eller lag innimellom kremen. Noen mynteblader kan også pynte opp.

 

Server Eton mess straks og så kaldt som mulig. Og server aller helst ute i solsteiken.

 

Annonse
Verdensmat-Nettbutikk

 

 

Leave a Reply