Pinnekjøtt av geit: Ny og gammel norsk verdensmat

posted in: Kjøttretter | 0

2018.11.25_Pinnekjoett_av_geit_VM_017

Geitekjøtt er vår mest underkjente delikatesse. Det kan brukes til det meste vi bruker lammekjøtt til, og litt til. Pinnekjøtt av geit er litt mindre fett, mørere og kan smake litt vilt, i tillegg til lammesmaken.

Geitekjøtt har til tider blitt sett på som fattigmannskost. Og mytene vil ha det til at geitesmaken er strammere enn sauesmaken, ja rett og slett for stram. Det stemmer ikke! Kjekjøtt er nesten skuffende smaksmildt. Kjøtt av årsgammel geit, derimot, smaker godt av lam. Ikke for mye og ikke for lite. Det er nettopp slikt kjøtt som brukes til å lage pinnekjøtt.

Det er disse mytene og misforståelsene som gjør at store mengder kje- og geitekjøtt faktisk kastes hvert år i Norge. I mange andre land, derimot, anses geitekjøtt som noe av det beste overhodet. Dette inkluderer karibiske gourmetøyer som Trinidad og Jamaica, Afrika fra Etiopia til Senegal og det meste av Asia.

Også i Norge har vi brukt geitekjøtt til det meste før i tiden. Pinnekjøtt av geit er derfor ingen ny oppfinnelse, selv om tradisjonen ikke har vært synlig for de fleste av oss på mange tiår.

Men dette er nok noe som kommer tilbake! Pinnekjøtt av hjort og annet vilt er godt, men minner veldig lite om det vi forbinder med julemiddagen “pinnekjøtt av lam”. Geitepinnekjøtt, derimot, minner veldig mye om lam, og tilføyer et par ekstra kvaliteter: Mørhet, litt mindre fett og et tøtsj av viltsmak. Pinnekjøtt av geit er dermed et eksellent og trygt alternativ på juletallerkenen!

Oppskriften nedenfor er derfor heller ikke noe annet enn en “vanlig” pinnekjøttoppskrift. Har du pinnekjøtt av lam, kan du følge akkurat samme mal. I kålrotstappen på juletallerkenen bruker vi selvsagt det beste av det beste, nemlig den sarte, deilige muskatblommen!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet muskatblomme.


Oppskrift

Ingredienser (4 personer)

1,2 kg pinnekjøtt av geit
Bjørkepinner

1,5-2 kg kålrot
3-4 store gulrøtter
3-4 store poteter
½ ts muskatblomme
2-3 ss smør
Salt
Litt pepper

Tilbehør:
Mandelpoteter
EVT. mørkt øl og julesnaps eller akevitt

 

Framgangsmåte

24 timer før: Vann ut pinnekjøttet i rikelig vann. Bytt vann en gang, ca. midtveis i prosessen.

Dagen: Legg bjørkepinnene som en rist nederst i en stor kjele. Hell i såpass vann at det dekker de nestøverste pinnene. Legg det utvannede kjøttet oppå pinneristen. Kok opp og la dampe under lokk i 3 timer, eller til kjøttet er mørt. NB: Pass på at det hele tiden er vann nederst i kjelen!

Skrell kålrot, gulrot og poteter. Kutt disse i større biter (2-3 cm) og kok opp i saltet vann. Bruk 1 ts salt per liter vann, pluss 2 ts for grønnsakene. La småkoke i 25 minutter, eller til kålroten er myk. Hell av kokevannet, men spar minst en halvliter (særlig dersom maten skal gjenoppvarmes neste dag).

Hell grønnsakene tilbake i kjelen, sammen med smør og muskatblomme. Hold minimum varme og lag en stappe (helst med potetstamper, slik at det blir litt konsistens, eventuelt med stavmikser). Hell samtidig i flere øser av geitefettet, som flyter oppå vannet nederst i pinnekjøttkjelen. Få med mest mulig fett, men stopp når stappen har en flytende nok konsistens (bruk eventuelt også noe av kokekraften). Smak nå til med salt og litt pepper.

Samtidig koker vi mandelpoteter (NB: Disse trenger maks 15 minutter, og skal ikke fosskoke). Varm også tallerkene og serveringsfatene: Pinnekjøtt og tilbehør skal helst være skikkelig varmt ved servering! Typisk serveres juleøl og en julesnaps eller akevitt ved siden av pinnekjøttet.

2018.11.25_Pinnekjoett_av_geit_VM_024

 

Leave a Reply