Polpette di agnello al sugo: Italienske lammekjøttboller

posted in: Kjøttretter | 0

2017.10.08_Polpette_di_agnello_VM_010

“Kjøttboller av lam i saus” heter det oversatt, og høres det uskyldig ut. Men italienske lammekjøttboller er som regel en heftig smaksbombe, og inneholder en god del mer enn lam.

Typiske ingredienser og krydder til italienske kjøttboller inkluderer egg, strøkavring, løk, bladpersille, hvitløk, sitronsaft, mynte … og så videre. Det vil si, de fleste har sine helt egne hemmelige triks, som en skvett hvitvin eller litt koriander. I denne oppskriften bruker vi krydderblandingen sydlandsk lammekrydder, som allerede inneholder alle disse “hemmelige triksene”.

Polpette di agnello serveres på to måter i Italia: Med og uten sugo, altså saus. Uten saus er faktisk det vanligste. Men med saus faller typisk mest i smak hos alle oss som bor nord for Alpene.

Til italienske kjøttboller er det da i regelen en sugo di pomodoro, altså en enkel tomatsaus, som gjelder. Og har vi først en tomatsaus, så blir dette fort en hovedrett som vi også trenger noe pasta (helst spagetti), ris, poteter eller lyst brød ved siden av. Og når vi er der, er spranget ikke langt til klassikeren fra det italienskamerikanske kjøkkenet, nemlig spaghetti with meat balls – men det er (nesten) en helt annen historie, og garantert uten lammekjøttdeig!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet sydlandsk lammekrydder.

Oppskrift

Ingredienser (til 4-5 personer)

800 g lammekjøttdeig
EVT. 2 ss hakket fersk bladpersille
1 stor løk
4-5 ss revet parmesan
2 egg
2 ss sydlandsk lammekrydder
1 ts salt
2-4 ss strøkavring
3-5 ss olivenolje

Til tomatsausen:
800 g/ml hermetisert tomat
2-3 ts sydlandsk lammekrydder
Salt og EVT. pepper
EVT. 2 ss hakket fersk bladpersille

Tilbehør:
Spagetti, poteter, ris ELLER lyst brød
EVT. litt mer parmesan

 

Fremgangsmåte

Finhakk løk og eventuell persille. Bland dette med kjøttdeigen. Rør også inn piskede egg, parmesan, lammekrydder og salt. Kna inn nok strøkavring til deigen blir godt bundet og ensformet. Sett stekeovnen på 200 °C og smør inn en langpanne eller et stort nok ildfast fat med flere spiseskjeer olivenolje.

Form rundt 20 store boller og legg disse ved siden av hverandre i den smurte formen. Sett i den forvarmede ovnen (200 °C), og la stå der i rundt 15 minutter. Snu og vend bollene et par ganger underveis. Når kjøttbollene er ferdige, ta ut og sett til side. Husk også å sette på pasta, poteter eller ris.

Til tomatsausen samler vi opp fettet til kjøttbollene fra langpannen. Ha dette fettet over i en panne og stek de hermetiserte tomatene samt krydder på middels til sterk varme i 10 minutter i nevnte fett. Smak til med salt og eventuelt pepper. Ha kjøttbollene i sausen og la dem varme seg eller småkoke med i et par minutter.

Ta av varmen, rør inn eventuell hakket persille. Server varmt, med spagetti, poteter, ris eller lyst brød. Parmesan og extravergine olivenolje passer også svært godt til, særlig dersom du bruker pasta. Kjøttbollene og sausen er like gode gjenoppvarmet neste dag.

 

 

Leave a Reply