Spaghetti aglio e olio: Spagetti med olivenolje og hvitløk

posted in: Vegetar | 0

2015.11.13_Spaghetti_aglio_olio_VM_050

Spaghetti aglio e olio er verdens billigste delikatesse! Og det er et perfekt eksempel på hvordan italienerne vet å strippe ned oppskrifter til det absolutt nødvendige for å bli sittende igjen med noe storartet. Her er det pasta, olivenolje og hvitløk, og eventuelt litt chili.

Og dette er produkter som tradisjonelt har vært bortimot gratis i Italia. Her i Norge må vi spandere litt mer, og det er fordi spaghetti aglio e olio forutsetter en god og smaksrik extravirgine olivenolje. Dette er nemlig det smaksbærende elementet!

Men tro ikke at spaghetti aglio e olio er designet for å være billig studentmat eller fattigmannskost. Dette er en typisk primo piatto (første rett) fra det napolitanske kjøkkenet. Og en primo piatto skal være smaksrik, rimelig og mettende. Og åpne (og halvveis stenge igjen) appetitten for en secondo piatto: Det er de litt dyrere sakene, som kjøtt, fisk, skalldyr, spekemat, og så videre. Dem trenger vi dermed litt mindre av.

Når det er sagt, duger spaghetti aglio e olio selvsagt både som studentmat og som en kjapp middag når man har glemt å planlegge noe annet. For godt er det definitivt!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til spansk olivenolje.

Oppskrift

Ingredienser

500 g spagetti
Saltet vann

3-6 hvitløkbåter
1 liten bunt bladpersille
EVT. ½-2 røde chili (fersk)
2 ss olivenolje (til steking)
125-150 ml extra vergine olivenolje
Litt salt

 

Fremgangsmåte

Ha pastaen i rikelig, fosskokende, saltet vann og kok den ifølge pakkens anvisning. Vi vil ha den al dente!

Skjær hvitløken i tynne skiver. Skjær eventuell chili i pene halvringer. Finhakk bladpersillen.

Når pastaen nærmer seg ferdig, varm 2 ss vanlig olivenolje i en stor panne (spagettien skal få plass her senere). Ha i hvitløks og chili. Stek på middels varme til hvitløken endrer lukt (fra rå til stekt), og den så vidt begynner å brunes lett.

Ta da straks pannen av varmen. Rør inn persillen og den ekstra gode oljen, samt ca. ½ ts salt. Nå skal det ikke stekes mer!

Når pastaen er ferdig, slå den gjennom et dørslag og ha den i pannen med hvitløkoljen. Rør godt, gjerne over den lunkne varmekilden.

Denne pastaklassikeren serveres varm, men den taper seg aldeles ikke når den kjølner litt. Kanskje tvert imot.

 

 

Leave a Reply