Insalata caprese: Italiensk “nasjonalsalat” med mozzarella

posted in: Snacks, Vegetar | 0

2015.08.23_Caprese_VM 065

Denne geniale, lille napolitanske salaten, oppkalt etter øya Capri, er i all sin enkelhet en liten nasjonalhelligdom i Italia. Det er fordi de tre smakene representerer det moderne italienske kjøkkenet på en nesten perfekt måte, og ikke minst fordi de også gjenspeiler fargene i det italienske flagget.

Men vi trenger ikke la denne nasjonalromantikken distrahere oss fra smaken. Og den er forbløffende god og i perfekt balanse. Det er det geniale i enkelheten, som italienerne som ofte er treffsikre på: Jo færre ingredienser, jo bedre, kan man nesten konkludere!

Men det forutsetter gode råvarer! I Norge syndes det da spesielt med oljen og tomatene. Oljen skal være extra vergine og smaksrik. Og tomatene være saftige og solmodne! Italienske kokker vil videre legge vekt på at mozzarellaen må være av beste kvalitet, og “selvsagt” av bisonmelk. Men her synder nok også italienere flest i hverdagen, og kjøper en rimelig og grei mozzarella.

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til spansk olivenolje.

Oppskrift

Ingredienser

2 hele mozzarellaer (à 125 g)
4 store, solmodne tomater (gjerne pæretomater) med romtemperatur
Ca. 20 store basilikumblader
5-6 ss extra vergine olivenolje
Litt pepper
Litt salt
Evt. litt tørket oregano

Bilag:
Baguette eller annet lyst brød

 

Fremgangsmåte

Skjær hver mozzarella i ca. 8 skiver. Skjær like mange skiver tomater som mozzarella (øverste og underste tomatskive teller ikke) og strø litt salt på hver tomatskive.

Legg mozzarella, tomater og basilikumblader lagvis eller i et mønster på serveringsfatet/tallerkenene, slik at alle de tre fargene kommer godt frem.

Hell over olivenolje og kvern over noe pepper. Strø eventuelt også over litt tørket oregano.

Caprese serveres normalt som forrett (romtemperert). Serveres caprese enkeltstående, er det godt med noe brød (som baguette, focaccia, panini) ved siden av. Også andre småretter, som oliven, smaker godt ved siden av.

 

 

Leave a Reply