Ajoarriero navarro: Bacalao fra Navarra i Nord-Spania

posted in: Fisk og skalldyr, Gryteretter | 0

2015.12.19_Ajoarriero_navarro_VM_047

Denne klippfiskretten fra Navarra helt nord i Spania er min bacalaofavoritt. Og det er den jeg oftest lager til en tapasanretning. Ajoarriero navarro lever nemlig best opp til forventningene til en skikkelig spansk bacalaorett, og bekrefter alle klisjeer og fordommer om det spanske kjøkkenet.

Ajoarriero er egentlig en paprikabasert fra Navarra, og den må ikke nødvendigvis serveres sammen med klippfisk, selv om den i regelen blir det. Til en best mulig ajoarriero trenger man paprika i flest mulig former: Fersk, tørket og i pulverform. De smaksrike tørkede, hele paprikaene fra Spania er mest effektfulle, men de kan byttes ut med paprikaflak eller -puré. Også olivenoljen må være god og smaksrik!

Det er litt jobb forbundet med en ajoarriero, men det problemet pleier jeg å løse ved å lage store porsjoner. Bacalaoretten kan nemlig med fordel varmes opp igjen, og jeg har fortsatt ikke vært borti noen som har spist seg lei på denne herligheten!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til spansk olivenolje.

Oppskrift

Ingredienser

250-300 g klippfisk (tørrvekt)
8-10 ss extra virgen olivenolje
1 løk
4-8 hvitløkbåter
1 grønn paprika
EVT. 1 rød chili ELLER litt chiliflak
2 tørkede paprika ELLER 2 ss paprikaflak/paprikapuré
4-5 ss passerte tomater ELLER 150 ml hakkede bokstomater
EVT. litt sukker
EVT. salt
Litt (blad)persille til pynt

Bilag:
Baguette ELLER frityrstekte poteter

 

Fremgangsmåte

NB: Klippfisken må vannes ut i 12 til 36 timer (følg produsentens anvisning). Eventuell tørket paprika må renses for frø og legges i varmt vann i 1 time og deretter moses eller kjøres i blenderen.

Finhakk løk. Hakk (fersk) paprika. Skjær hvitløken i tynne skiver. Finhakk eventuell chili. Rens og “plukk” den utvannende klippfisken i små og mellomstore biter (la det være igjen noe å tygge på).

Ha klippfisken, den gode oljen og hvitløken i en panne og sett på varmen. Varm til oljen begynner å frese, og skru så straks av varmen men la kjelen stå på varmekilden i 5-6 minutter til.

I en annen stor/høy panne varmes et par skjeer rimelig olivenolje. Stek løk, paprika og eventuell chili på middels varme i 5-10 minutter til løken er myk. Ha i tomater, samt most tørket paprika (eller paprikaflak eller paprikapuré). La koke på svak varme i 4-5 minutter. Spe på med litt vann ved behov.

Ha i klippfisken samt oljen den ligger i og hvitløk og rør det hele godt inn. Kok videre på svak varme i 3-4 minutter. Vurder om du trenger en skvett vann. Smak nå til med salt og eventuelt en liten pris sukker.

Pynt med litt hakket (blad)persille og server varmt. Som bilag passer baguette eller kokte poteter, men det er spesielt godt med frityrstekte poteter. En ajoarriero navarro kan med fordel serveres som én av flere tapas.

 

Annonse
Spania-butikk

 

Leave a Reply