Kvannkaku: Fjellbrød med kvann og gulrot

posted in: Bakst | 0

2017.02.24_Kvannkaku_VM_006

“Kvannkaku” er ikke en historisk dokumentert oppskrift, men en rekonstruksjon av bakekunsten fra den norske fjellheimen for flere generasjoner siden. Helt tatt fra luften er oppskriften til dette fjellbrødet med kvann og gulrot ikke.

Oppskriften til “kvannkaku” er nemlig sterkt inspirert av brødet til gode, gamle Brimi fra Vågå, et av våre yndlingskjøpebrød (finnes på Rema), som bruker nettopp kvann og gulrot (om enn en vesentlig mindre andel enn i oppskriften nedenfor). Og nettopp dette brødet hviler på gamle tradisjoner fra fjelldalene opp mot Jotunheimen.

Kombinasjonen kvann og gulrot er for øvrig en vestnordisk klassiker: Kjent og kjær i gamle dagers Norge, Island, Færøyene og Grønland. Her har man brukt ferske kvannstilker sammen med gulrøtter i supper og andre middagsretter. Og kvannroten sammen med gulroten i for eksempel brødbaksten. Det er synd at det er så vanskelig å få tak i kvann i dag, for kombinasjonen fungerer veldig, veldig godt og den er urnordisk!

Kvannmel til brødbakst får du for øvrig kjøpt her, i vår egen nettbutikk.

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet kvannmel.

Oppskrift

Ingredienser

300 g hvetemel
200 g rugmel (gjerne halvparten grovt)
50 g havremel (eller malte havregryn)
1 ts kvannmel
1 ts salt
25 g fersk gjær ELLER 3 ts tørrgjær
3 dl lunkent vann
1 middels gulrot
3 ss god olivenolje

 

Framgangsmåte

Bland de forskjellige meltypene, kvannmel og salt. Riv gulroten.

Bland gjæret/tørrgjæret i det lunkne vannet (37-40 °C) og la trekke et par minutter. Bland gjærvannet og den revne gulroten med melet og kna sammen. Kna så også inn oljen.

Elt grundig til deigen blir smidig (minst 10 minutter). Dekk til og sett til heving et varmt sted i ca. 1 time.

Form så et avlangt brødemne av den hevede deigen. Ha dette enten i en smurt brødform eller rett på et bakebrett med bakepapir. Sprøyt litt vann over og kutt gjerne noen dekorative snitt. Dekk til og sett til heving i ca. 1 time til (til brødet er “stort nok”).

Varm samtidig stekeovnen til 210 °C.

Sett det ferdighevede emnet i den forvarmede ovnen og la stå i 40 minutter. Ta ut og la kjølne på rist.

 

 

Leave a Reply