Søndagsbrød med kvann

posted in: Bakst | 0

2017.02.26_Soendagsbroed_med_kvann_VM_043

“Søndagsbrød med kvann” er ikke en historisk dokumentert oppskrift, men en rekonstruksjon av hvordan et søndagsbrød i gamle dagers Island og Norge kan ha smakt. Gamle dager, eller den tiden man dyrket kvann, og også brukte dette som brødkrydder. Og gamle dager, da enkle surdeiger var mer utbredt.

Helt fra intet kommer oppskriften ikke! Det er særlig islendingene (og færøyingene) som holdt på den vestnordiske tradisjonen med kvann svært lenge (omtrent til 1950-tallet). Og på Island er gamle krydder som kvann (og blåbærlyng og bjørkemel) i ferd med å gjenoppdages noe. Brødoppskriften nedenfor kommer tett opp mot nygammeldagse brødoppskrifter fra Island.

Og siden dette er et “søndagsbrød”, har vi gjort oss ekstra flid med presentasjonen! Det kan røpes at brødet var svært godt på smak og brødkrydderet kvannmel var et spennende og passende tillegg. Kvannmel får du for øvrig kjøpt her, i vår egen nettbutikk!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet kvannmel.

Oppskrift

Ingredienser

Surdeig:
100 g hvetemel
50 ml lunkent vann
¾ ts tørrgjær

Deig:
300 g hvetemel
100 g grovt sammalt hvetemel
50 g byggmel
2 ts kvannmel
2 ss hvetekli
2 ss solsikkekjerner
2 ss linfrø
2 ss gresskarkjerner
1½ ts tørrgjær
1¼ ts salt
2 ts honning
300 ml lunkent vann
2 ss raps- eller solsikkeolje

 

Framgangsmåte

Dagen før: Bland ingrediensene til surdeigen i en skål. Dekk til med plastfolie og la stå i romtemperatur i rundt 20-28 timer. Beskytt mot sollys, trekk og kulde.

Dagen: Bland de forskjellige meltypene, kvannmel, frø og kjerner, salt og tørrgjær.

Rør ut honningen i det lunkne vannet (10 sekunder i mikroen gjør det lettere). Rør væsken, surdeigen fra i går og oljen inn i melblandingen. Elt og kna på en overflate med mye mel, helt til du får en smidig deig.

Dekk til og la heve på et varmt sted i én til halvannen time.

Den ferdighevede deigen formes til et rundt eller avlangt brødemne. Lag gjerne et dekorativt mønster i deigoverflaten, med kniv, saks eller våte fingre. Plasser deigen i en smurt form eller på et bakepapir, dekk til og la etterheve i 45-60 minutter (eller til det er luftig nok).

Sett etter hvert ovnen på 200 °C og plasser en bred skål med vann nederst i ovnen. Sett det ferdighevede brødet i den forvarmede ovnen og la stå i 45 minutter.

Ta ut og avkjøl på rist.

 

 

Leave a Reply