Kräuterquark: Urtekvarg som klassisk, frisk sommermat

Kategorier: Snacks, Vegetar | 0

2016.06.27_Urtekvarg_007

Pellkartoffeln mit Quark, eller kokte poteter med kvarg (kesam) er en av de største gledene du kan gjøre min 99-årige tyske bestemor. Er det i tillegg med Kräuterquark, altså en kvarg/kesam med urter, er barn, barnebarn og oldebarn enige i at dette er perfekt sommermat. Ja, hele Tyskland og Østerrike er enig!

Quark er et svært tradisjonsrikt meieriprodukt i Tyskland og nabolandene. I Norge har dette mindre kjente produktet tradisjonelt hett “kvarg”, men i sin “nylansering” har meieriene her valgt å kalle det “kesam”. Hvordan enn vi kaller det, norsk “kesam” og “kvarg” er det samme som mellomeuropeisk Quark – og noe som åpner opp for hundrevis av spennende oppskrifter fra regionen.

Det enkleste og mest populære er urtekvarg, der enhver tysk eller østerriksk husholdning har sin egen oppskrift, eller favorittsammensetning av urtene som skal i kvargen. Vår oppskrift fokuserer på den herlige urten sar (bønneurt). Kräuterquark brukes som et friskt pålegg, som bilag til varmmat eller aller helst sammen med varme, nykokte nypoteter. Dette er nemlig klassisk sommermat!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet sar (bønneurt).

Oppskrift

Ingredienser

1 beger kvarg (kesam)
4 ss lunkent vann ELLER melk
1-2 ss extra virgen olivenolje
2 ts tørket sar
1 liten bunt fersk gressløk
1-2 hvitløkbåter
3 ss finhakket løk
Salt
Nymalt pepper

 

Framgangsmåte

Rør ut tørket sar i vannet eller melken og la urten trekke/svelle litt. Hakk løken og hvitløken svært fint. Hakk gressløken. Rør alle ingrediensene inn i kvargen (kesamen).

Tips: Overdriv gjerne med gressløken, men ikke med hvitløken i dette tilfellet.

La kvargen trekke i kjøleskapet minst 1 time, helst lenger, og smak til med salt og pepper før servering.

Urtekvarg serveres kald eller romtemperert og pyntes gjerne med litt ekstra gressløk. Den benyttes som et friskt pålegg, og den er kjempepopulær i Tyskland og Østerrike som et lett sommermåltid ved siden av nykokte, varme poteter, eller Pellkartoffeln mit Quark.

 

 

Legg gjerne igjen en kommentar