Kräuterquark: Urtekvarg, et lett, tysk sommermåltid

posted in: Snacks, Vegetar | 0

2016.07.02_Urtekvarg_VM_020

Tysk beskjedenhet? Nei, det er jo ikke akkurat metervare, men det finnes. Særlig når sommertemperaturene nødvendiggjør det, blir selv tyskerne beskjedne i matveien. Og da holder det lenge med en smakfull kvarg (kesam) og litt urter ved siden av potetene!

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

Spanjolene har sin gazpacho, vi har rekene våre og tyskerne har sin Quarck. Altså lett og frisk sommermat når temperaturen ute og inne demper appetitten på kraftkost som kjøttkaker og Eisbein.

Quark er særlig populært blant de eldre. Min tyske bestemor (årgang 1917), for eksempel, får ikke nok av Pellkartoffeln mit Quarck. Og det er en såpass enkel rett som kokte poteter med kvarg ved siden av. Pluss litt pepper og salt. Det er alt!

Denne superenkle grunnvarianten er nok gått litt av moten. Det er den like tradisjonelle varianten med urter, Kräuterquark, som nå er på full fart inn igjen hos yngre tyskere. Og det er ikke rart! Retten ligger i tiden, med sin bruk av ferske urter, og med lettkvarg er mulig å lage et kalorifattig, enkelt men smakfullt lite måltid.

Kvarg er ikke i samme grad et tradisjonsprodukt i Norge som i Tyskland, Østerrike, Polen og ellers i Mellom-Europa. Her hos oss markedsføres meieriproduktet av en eller annen grunn som “kesam”, og denne blandes gjerne ut med sukker og frukt.

Søtet kvarg selges også i Tyskland, og tyskerne bruker kvargen hyppig i både desserter og bakst. Men de vanligste versjonene av Quark i tyske butikkhyller er med én eller flere urter. Ramsløk er populært, men også gressløk og urtemikser.

I Tyskland benyttes urtekvarg som et friskt pålegg, og den er kjempepopulær som et lett sommermåltid ved siden av nykokte, varme poteter, Pellkartoffeln mit Quark. Som pålegg er urtekvargen å regne som et rimelig, friskt og sommerlig alternativ til kremoster.

Hvilke urter benytter så tyskere flest i Kräuterquark? Basen er alltid noe løkaktig. Det vil si vanlig løk, vårløk, gressløk, ramsløk og/eller hvitløk. Og så salt og pepper.

Mange vil si at dette holder. Andre vil bruke mer urter. Selv har jeg blitt glad i varianten med sar (bønneurt), som i oppskriften nedenfor. Men kjørvel, engsyre, sitronmelisse, timian, basilikum, estragon … alt er mulig!

Og hva er best ved siden av? Jeg er enig med bestemor: Smakfulle nypoteter! Urtekvarg er en ypperlig måte å dyrke frem potetens gode egensmak på, for oss som faktisk er glade i kokte poteter. Og det er både bestemor og jeg!

 

 

2016.07.02_Urtekvarg_VM_002

 

 

Oppskrift

Ingredienser

1 beger kvarg (naturell kesam)
4 ss lunkent vann ELLER melk
1-2 ss extra virgen olivenolje
2 ts tørket sar (bønneurt)
1 liten bunt fersk gressløk
1-2 hvitløkbåter
3 ss finhakket løk
Salt
Nykvernet pepper

Tilbehør:
EVT. 5-600 g poteter

 

 

2016.07.02_Urtekvarg_VM_006

Rør ut tørket sar eller andre urter i et par skjeer vann eller melk og la disse trekke og svelle i noen minutter (3-10). Hakk løken og hvitløken ekstra fint. Hakk gressløken.

 

2016.07.02_Urtekvarg_VM_009

Rør alle ingrediensene inn i kvargen (kesamen).

Tips: Overdriv gjerne med gressløken, men ikke med hvitløken i dette tilfellet.

 

2016.07.02_Urtekvarg_VM_014

La kvargen trekke i kjøleskapet i minst 1 time, helst lenger, og smak til med salt og pepper før servering.

Kok samtidig eventuelle poteter på vanlig vis. Bruk ekstra smaksrike poteter!

 

2016.06.27_Urtekvarg_007

Urtekvarg serveres kald eller romtemperert og pyntes gjerne med litt ekstra gressløk. Server med nykokte poteter, eller ved siden av godt brød.

 

Annonse
Verdensmat-Nettbutikk

 

Leave a Reply