Soupe au pistou: Pestosuppe fra Provence

posted in: Supper, Vegetar | 0

2016.07.13_Soupe_au_pistou_VM_038

Soupe au pistou er en typisk hverdagssuppe fra Provence, eller grenselandet mellom Italia og Frankrike (vel vitende om at store deler av Provence var italiensk for ikke mange generasjoner siden). Den inneholder derfor mange elementer vi heller forbinder med Nord-Italia enn Sør-Frankrike, som pesto, parmesanost og pastatypen vermicelle.

Fransk er denne pestosuppen likevel, som særlig krydringen avslører. En typisk bouquet garni (“urtebukett”) hører nemlig med. Alt i alt en svært så smaksrik suppe, som godt illustrerer den flytende overgangen mellom fransk og italiensk matkultur!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet bouquet garni.

Oppskrift

Ingredienser

2 l vann
500 g grønne bønner (“aspargesbønner”)
4 poteter
2-3 tomater
1 gulrot
1 bouquet garni
EVT. 1 ts sar (bønneurt)
3 ts salt
1 ts pepper
350 g vermicelle (pasta, type båndspagetti)

4-5 hvitløkbåter
2-3 (store) stilker basilikum
5-6 ss extra virgen olivenolje
2-3 never hardost (type parmesan)

 

Framgangsmåte

Rens og kutt bønnene i korte biter. Skrell og skiv potetene. Kutt gulroten i terninger. Skoll, skrell og hakk tomatene i terninger.

Sett på en gryte med to liter vann, og ha i bønner, poteter, tomater, gulrot, bouquet garni, salt, pepper og eventuell sar. Kok opp og la småkoke i 20 minutter. Ha så i pastaen (NB: Knekk den først i korte biter). Småkok videre, til pastaen er ferdig, og rør jevnlig da suppen etter hvert blir tykk og vil svi seg i bunnen.

Samtidig lages pestoen: Skrell og hakk hvitløkbåtene og plukk bladene av basilikumen og hakk dem grovt. Knus hvitløk og basilikumblader grundig i en morter. Bland så forsiktig inn olivenoljen, én spiseskje av gangen. Bruk morterhammeren til å røre. Spe til sist ut med 2-3 spiseskjeer av suppekraften.

Ved servering has den tykke, hete suppen i serveringsskåler. Ha så noen skjeer hardost over suppen og en god dæsj pesto i midten. Dette rører den enkelte selv inn i suppen. Server også gjerne noe hvitt brød (baguette) ved siden av.

 

 

Leave a Reply