Blitva s krumpirom: Kroatiske mangoldpoteter

posted in: Vegetar | 0

2016.08.27_Blitva_s_krumpirom_VM_047

“Blitvapoteter”, som de kalles her i huset, er en storfavoritt ved siden av grillet sjømat. Akkurat som langs den lange kroatiske kysten, der de nesten er obligatorisk tilbehør til alt som er godt.

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

Blitva. Det er mangold på kroatisk og de fleste sørslaviske språk. Eller også bladbete, som det mest korrekt heter på norsk. Og “blitva” er dessverre ikke så populær i Norge at man alltid får tak i denne grønnsaken. Selv ikke i innvandrerbutikker.

På Balkan, derimot, der er “blitva” helårsmat. Det er en av de mest typiske grønnsakene. Og særlig populær er mangold i potetene. Det vil si – poteter er populære i mangolden.

Mangoldpotetene er særlig tilstedeværende i Kroatia, det vil si langs den dalmatiske kysten. Og det har en god grunn. Nemlig at man på Balkan helst bruker mangoldpoteter som bilag til nygrillet fisk eller nygrillede skalldyr. Og nettopp dette er spesialitetene langs den vakre kroatiske kysten.

På første øyekast blir enhver førstegangsreisende til Kroatia litt skeptisk til disse potetene som tilsynelatende er druknet i spinat. Men det er ikke spinat, og det smaker heller ikke spinat. Derimot har olivenolje og hvitløk som regel en ganske fremtredende rolle i mangoldpotetene.

Faktisk er dette en rett som kan settes i bås med spanskfranske retter al ajillo – altså med extra virgen olivenolje, persille og hvitløk. Denne tilberedelsesmåten er utbredt langs hele Middelhavet, fra Spania i vest til Libanon i vest. Og Kroatia er intet unntak.

Tvert imot. Kroatisk sjømat – som altså mangoldpotetene er tilbehør til – lages som regel al ajillo. Det vil si, de grilles kortest mulig, og pensles eller dynkes så med god olivenolje som er full av hakket persille og hvitløk, eller en persillade, som franskmennene kaller det.

Omtrent det samme kommer også i mangoldpotetene. Det vil si, persillen har vi ikke bruk for i denne sideretten: Her har mangolden eller bladbeten allerede gjort jobben med vitaminene. Men godolje og hvitløk skal inn, når det nærmer seg slutten.

Selv har jeg fått servert “blitvapoteter” jevnlig siden begynnelsen av tenårene. Da begynte vi å reise til Kroatia i sommerferiene. Og jeg vendte meg til disse rare, grønne potetene som den typiske sideretten til sjømat.

Det var først mye senere, da jeg ville gjenskape retten her hjemme, at jeg forsto at “blitva” ikke var den mest normale grønnsaken i lokale butikker. Og at det faktisk lå både kokekunst og finfølelse i denne uanselige, lille retten for at den blir en nytelse som er verdig å komplimentere god sjømat på bordet.

Etter tips fra mange kilder – mange av dem motsa hverandre – har jeg endelig kommet frem til en versjon av “blitvapoteter” som jeg er fornøyd med, og som jeg synes kommer tettest opp mot mine minner om kroatisk sjømat. De fra strandpromenaden – der hvor skalldyr alltid smaker aller best.

Måtte oppskriften også gi deg mye glede!

 

 

2016.08.27_Blitva_s_krumpirom_VM_002

 

Oppskrift

Ingredienser

6-700 g mangold/bladbete
300 g fastkokende poteter
40-50 ml ekstra god olivenolje (les om | kjøp her)
2-4 hvitløkbåter
Ca. 1 ts salt

EVT. tilbehør:
500-1000 g fisk eller skalldyr
4-5 hvitløkbåter
Bladpersille
Mye ekstra god olivenolje (les om | kjøp her)

 

2016.08.27_Blitva_s_krumpirom_VM_005

Vask mangolden godt og kutt stilkene i tynne strimler. De myke bladene kan kuttes grovere. Fjern det grøvste av rot/indre stilk, men kutt gjerne noe av den i tynne strimler. Det lønner seg å kutte harde biter (stilker) og bløte biter (bladgrønt) hver for seg.

Skrell potetene og kutt dem i terninger på 2-3 cm. Hvitløken kuttes i tynne skiver eller finhakkes.

 

2016.08.27_Blitva_s_krumpirom_VM_006

Kok opp potetbitene i lettsaltet vann.

 

2016.08.27_Blitva_s_krumpirom_VM_010

Etter 5-7 minutter has den hakkede mangolden i potetvannet. Kok videre i rundt 15 minutter til, under lokk.

Tips: For bedre å bevare mangoldens grønnfarge, ha i de tynne, grønne bladene litt senere: De klarer seg med 5 minutters koketid.

 

2016.08.27_Blitva_s_krumpirom_VM_015

Smak på poteter og mangold om de er ferdig kokt. Når ferdig, sil av kokevannet.

 

2016.08.27_Blitva_s_krumpirom_VM_022

Ha poteter og mangold tilbake i gryten, som settes på den avslåtte, men fortsatt varme platen igjen. Rør inn olivenolje, hvitløk og litt salt. Potetene må gjerne dette litt fra hverandre i denne prosessen.

La trekke på nedadgående varme i flere minutter.

 

2016.08.27_Blitva_s_krumpirom_VM_023

Ved siden av grilles eller stekes gjerne fisk og/eller skalldyr: Når sjømaten er så å si ferdig, pensl eller dynk den i extra virgen olivenolje med masse hvitløk og bladpersille og noe salt (og eventuelt litt fersk chili). På bildet lages små kalmarer (“lignje” på kroatisk) al ajillo.

 

2016.08.27_Blitva_s_krumpirom_VM_048

Server varmt eller, mer korrekt, lunkent. “Blitvapoteter” er typisk tilbehør til grillet fisk eller skalldyr.

 

 

Comments are closed.