Belgisk ertegazpacho med mynte: Frisk, kald sommersuppe

posted in: Supper, Vegetar | 0

2015.07.02_Ertegazpacho_VM_037

Ikke bare spanjolene, med sin gazpacho, kan lage en kald og forfriskende sommersuppe. Også i Belgia og Nord-Frankrike støter man ofte på en nydelig liten sommerrett, som er enkel å lage og gir energi og matlyst: En iskald ertesuppe med mynte.

Pablo Gracia Sáez
Oppskrift skrevet av Pablo

Nå har vi spanjoler vært litt flinkere med navnet på vår kalde sommersuppe, som enkelt og greit heter “gazpacho”. Belgierne, derimot, sliter med navnet “Soupe glacée de petits pois à la menthe” på sitt lille sommereventyr. Såpass klønet at mange ganske enkelt kaller suppen for en “belgisk gazpacho” eller “ertegazpacho”.

Som spanjol måtte jeg selvsagt prøve denne “gazpachoen” da jeg var på et ekte suppekjøkken i Liège en varm sommerdag for noen år siden. Der ble denne nydelige, forfriskende suppen servert med et par skiver chèvre, noe jeg synes var en utmerket idé!

Kokken på “The Soup” i Liège kunne fortelle meg at dette var en ganske så typisk sommersuppe i Vallonia, den fransktalende delen av Belgia. Men han var ikke sikker på om oppskriften opprinnelig er nordfransk eller belgisk. I alle fall nytes denne ertegazpachoen på begge sider av grensen.

Samme kokk fortalte meg også grunnprinsippene bak denne kalde suppen. Jeg fikk listet opp de viktigste ingrediensene og forklart den enkle kokeprosessen. Og så må jeg innrømme at jeg har googlet litt på fransk for å få mer akkurate mål enn det kokken i Liège var villig til å gi meg.

Det var en interessant googling! Det viser seg nemlig at dette er en veldig vanlig rett i området, altså svært så autentisk mat fra Nord-Frankrike og Belgia. Og det finnes mange oppskrifter og varianter på den. Jeg måtte prøve meg litt frem, men kom etter hvert til oppskriften nedenfor, som jeg synes kommer suppen i Liège svært nær!

Og hva syntes så jeg, som kommer fra gazpachoens hjemland Andalucía, om denne “belgiske gazpachoen”? Helt topp! Dette er ikke gazpacho. Men det er en like god og like forfriskende kald suppe som gazpacho! Og den er tatt opp i mitt faste matrepertoar.

Derfor har jeg altså laget denne deilige ertegazpachoen ved flere anledninger, også til norske gjester. Og den slår an! Det trenger ikke være så varmt i været for at suppen skal smake. En vanlig sommerdag med litt sol, og ertegazpachoen gjør jobben sin.

Faktisk trenger det ikke være sommer i det hele tatt for å servere denne retten, har jeg funnet ut. Den er nemlig en perfekt liten appetittvekker eller forrett. Så prøv den gjerne også om høsten eller vinteren. Fort gjort er det nemlig også (med litt planlegging)!

Varianter og tips
I mange varianter av denne kalde suppen brukes det rundt 2-3 ss crème fraîche, som røres inn samtidig med myntebladene. Det har jeg også prøvd, og synes er ganske så overflødig (i hvert fall dersom man serverer litt ost ved siden av). Dessuten bleker det suppens ellers flotte og friske farge.

Jeg synes også det kan være godt å helle over noen dråper “extra virgen” olivenolje ved servering, eller blande inn noen spiseskjeer olje samtidig med mynten. Men helt autentisk belgisk er det vel ikke …

Denne suppen er svært enkel og fort gjort … hadde det ikke vært for kjølingen. Det beste trikset er å lage den kvelden i forveien og lagre suppen tildekket i kjøleskapet. Der tåler den nemlig fint å stå i et par-tre dager.

Porsjonen nedenfor er nok til 4-6 små suppeskåler. Da er dette altså tenkt som mellommåltid eller forrett.

 

2015.07.02_Ertegazpacho_VM_006

 

Oppskrift

Ingredienser

3-4 ss olivenolje
1 løk
1 hvitløkbåt
750 ml vann
1 hønsebuljongterning (evt. grønnsaksbuljong)
500 g erter (helst de frosne)

1 stor håndfull fersk mynte
1 ts salt
½ ts hvit pepper

Noen blader fersk mynte til pynt
Evt. 2-3 biter chèvre per person

 

2015.07.02_Ertegazpacho_VM_008

Varm olivenoljen i en gryte (ikke for hett), og stek forsiktig løken og hvitløken på middels varme i rundt 5 minutter, til den blir glassaktig.

 

2015.07.02_Ertegazpacho_VM_010

Ha i vannet og buljongterningen. Kok opp.

 

2015.07.02_Ertegazpacho_VM_017

Ha i ertene, som ikke trenger å være tint. Kok opp og la ertene småkoke i 7-8 minutter. Ta av varmen og kjøl ned til romtemperatur.

 

2015.07.02_Ertegazpacho_VM_027

Purer ertene, samt kraften, med stavmikser eller i en kjøkkenmaskin.

 

2015.07.02_Ertegazpacho_VM_030

Ha i myntebladene (og eventuelt crème fraîche eller olivenolje, dersom du bruker dette), og purer videre.

 

2015.07.02_Ertegazpacho_VM_031

NB: Smak til med salt og pepper. Sett så til kjøling i rundt 2 timer.

 

2015.07.02_Ertegazpacho_VM_044

Den iskalde suppen serveres i glass eller suppeboller. Pynt med mynteblader. Litt chèvre passer også svært godt ved siden av.

 

 

Leave a Reply