Jeg er nærmest å betrakte som miljøflyktning til Norge, fra den ekstreme varmen i Andalucía (Sør-Spania). I motsetning til nordmenn flest, tåler jeg kulden bedre enn heten. Men prisen er at jeg går glipp av mors gazpacho, som kjøler oss ned når det er 30-40 grader ute (og inne).
Oppskrift skrevet av Pablo |
Joda, mens nordmenn sutrer over kulden, sutrer vi andalusiere over heten. Og i innlandet i Andalucía, der jeg er fra, holder temperaturen seg virkelig på 30-tallet det meste av juli og august, men også store deler av juni og september. Og da er det kun skygge som gjelder.
Og en gazpacho! Kjenner du den? Den iskalde, sørspanske tomatsuppen, eller “flytyende salat”, som jeg også kaller den? Det er en spesialitet fra nettopp der jeg er født og oppvokst. Og der er den kjempegod!
Her i Norge er gazpachoen sjeldent så god som i Andalucía. Det er det to grunner til. I gazpachosesongen har vi i Sør-Spania lettere tilgang på massevis av supergode, solmodne og billige tomater.
Og. En gazpacho er rett og slett bedre når det er brennhett. Det er hetemat! Så det er kun noen få dager i året at gazpachoen smaker like godt her på Østlandet, som den gjør hele sommeren lang i Andalucía. Det må være minst 25 grader varmt ute. Nemlig!
Og i de siste årene har jeg faktisk kun laget gazpacho de få dagene det er hett her på Østlandet, og som jeg har kunnet nyte den i hagen. Nettopp da har den da også vært like god som mors gazpacho i Andalucía.
Annonse |
Oppskriften nedenfor er akkurat den jeg har fått av min mor. Og det er den hun fortsatt lager, nesten hver eneste dag når det er hett. Da samler familien seg i patioen, der det er skygge, beveger seg minst mulig, og tempererer seg med terrakottakrukken full av iskald gazpacho.
Mor lager gazpachoen om morgenen og setter den i kjøleskapet. Slik er den ordentlig kald når det blir nødvendig å leske seg senere på dagen. Mine søstere er mer moderne, og har i en haug med knuste isbiter for å oppnå en øyeblikkelig nedkjøling. Jeg gjør som mor og bruker kjøleskapet, for her har jeg det aldri så bråttom med en kjøledrikk som mine søstere i Andalucía har det.
Men NB: Det nytter ikke å ha lagt tomatene i kjøleskapet på forhånd. Tomater skal ikke ligge i kjøleskap. Punktum. Da har de mistet smaken før du begynner. Det skal først kjøles mens du lager gazpachoen (isbiter) eller etter at du har lagd den (kjøleskap eller isbiter).
Så får vi håpe at du får en haug med anledninger til å prøve ut denne deilige sommerforfriskningen i denne, så altfor korte sesongen!
Oppskrift
Ingredienser
1 kg tomater
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 slangeagurk
1 løk
1-3 hvitløksbåter
3-4 ss god olivenolje (extra virgen) (les om | kjøp her)
3-4 ss hvitvinseddik
1 ts salt
Evt. noen blader basilikum eller mynte
Skrell agurken og kutt den i større biter. Kutt også tomatene og paprikaene i større biter. Grovkutt løk og hvitløken. Legg gjerne til side noe av agurken og de to paprikaene for å bruke det som “tropezones” (pynt).
Ha alle grønnsakene i blenderen, kjøkkenmaskinen – eller i en bolle dersom du bruker stavmikser.
Kjør kjøkkenmaskinen, blenderen eller stavmikseren.
Grønnsakene skal bli kjempefinhakket og få en suppeaktig konsistens. Blir det for tykt, kan du tilsette litt vann.
Tilsett olje, eddik og salt. Rør/miks. Smak til!
Sett den ferdige gazpachoen i kjøleskapet og la den gjerne stå der i et par timer. Gazpachoen skal serveres iskaldt. Du kan også kjøle den med isbiter. Imens kan du gjøre klar eventuell pynt.
Gazpachoen kan serveres i suppetallerken eller glass. Pynt: Finhakk bitene av agurk og paprika, og strø dette (som kalles “tropezones”) på toppen av gazpachoen.
Da er gazpachoen serveringsklar.
Nyt sommerdagen!
Leave a Reply