Kadu borani: Herlig afghansk gresskar med jogurt

posted in: Vegetar | 1

2018.07.31_Kadu_borani_VM_057

Gresskar i en krydret tomatsaus, med en jogurtdipp ved siden av. Denne besynderlige oppskriften, i all sin tilsynelatende beskjedenhet, har blitt en av de mest populære afghanske rettene internasjonalt. Med god grunn!

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

Har du gresskar, har du som regel for mye gresskar. Og da er du som regel ute etter en oppskrift du kan bruke gresskarrestene til. Det er kanskje nettopp derfor du er her, på denne siden, akkurat nå?

Det er mulig at dette er en grunn til at kadu borani har blitt såpass populær de siste årene. Eller det er på grunn av de mange amerikanske og europeiske troppene som har tjenestegjort i Afghanistan, og som stort sett ble begeistret over det afghanske kjøkkenet. Særlig i USA er nemlig nettopp kadu borani den ene såkalt “fjernkulturelle” gresskarretten man oftest kommer utfor.

Det er mange retter som heter noe med borani i Afghanistan. Borani refererer til jogurt, eller mer konkret til en afghansk jogurtdipp som i sin mest typiske form innholder jogurt, hvitløk og lite mer.

Blant de vanligste rettene er kachalo borani – poteter med blant annet jogurtsaus – bandjan borani med aubergine, og nettopp gresskarversjonen kadu borani. Vi kan gå ut fra at disse har samme opphav, og at potetretten trolig er originalen. Faktum er at kachalo borani (altså potetene) er mest populære og dagligdagse i Afghanistan, mens kadu borani (gresskar med omtrent samme oppskrift) er det som har blitt internasjonalt mest kjent og populært.

Skjønt, “internasjonalt kjent og populært” er vel å ta i litt. Nabolandene Iran, Pakistan/India og Kina har en rekke skikkelig kjente matretter på globalt nivå. Afghanistan er fortsatt kulinarisk lillebror hva angår kjendisstatusen. Hva angår kvaliteten og evnen til å begeistre, derimot, er det afghanske kjøkkenet helt klart på nivå med naboene!

På mange måter er det de afghanske rettene som er enklest å like. De er skikkelig orientalske, men ikke så fyrig og sterk som indisk mat, ikke så fremmedartet som kinesisk mat og ikke så dempet sofistikert som persisk mat. Gresskarretten kadu borani passer nettopp inn i dette bildet: Enkel å like, orientalsk og verken for sterkt eller fremmedartet.

Kadu borani anses tradisjonelt som en hovedrett i Afghanistan. Det kan også være en forrett, eller det kan være en av flere sideretter. Hos oss passer kadu borani kanskje aller best som et mellommåltid eller et lett enkeltmåltid. Eller som tilbehør til kjøtt, kylling eller fisk.

Så har du litt gresskar til overs, eller ser du noen flotte gresskarbiter i grønnsaksdisken, ha denne afghanske favoritten i bakhodet. Det er en enkel og veldig velsmakende rett å lage, og en god introduksjon til det veldig, veldig spennende afghanske kjøkkenet.

Innkjøp og råvarer
I prinsippet kan du lage kadu borani av enhver type gresskar, også dem du har kjøpt for å pynte til Halloween. Du har trolig fått med deg at det er stor variasjon i typer gresskar på markedet, hva angår form og farge. Men også til dels hva angår smak!

Smaksforskjellene er ikke så store at det lønner seg å se etter en bestemt type gresskar i en blandingsrett med mange andre smaker. Men til retter som kadu borani, som er svært dominert av gresskarsmaken, lønner det seg likevel. Den typen gresskar man helst ville brukt i Afghanistan, og som smaksmessig også passer best til kadu borani, er det vi kaller muskatgresskar på norsk, og som heter butternut squash på engelsk. Andre navn på samme art er også kalabass.

Muskatgresskar er de som er runde nederst og ender opp i en slags hals. Disse anses som en av de mest velsmakende typene, og er også de mest brukte i tropene: Fra Karibia til Afrika og Sør-Asia. En ekstra fordel med at muskatgresskar dyrkes i det meste av tropene er at de er tilgjengelige året rundt, og da helst i innvandrerbutikker. I tillegg selges det som regel akkurat passe små gresskar, på 1-2 kg. Men muskatgresskar dyrkes også i Norge, og havner da i ett og annet “vanlig supermarked”, typisk i september, oktober.

Alle de andre ingrediensene er vidt tilgjengelige og uproblematiske – så det er bare å gå i gang!

Om sukkermengden
De fleste afghanske oppskriftene bruker enda litt mer sukker enn det som står angitt nedenfor. Skal du servere kadu borani som en mindre forrett eller siderett, passer sukkermengden fra oppskriften ganske godt. Skal du ha dette som hovedrett, bør du kanskje redusere mengden enda mer. Men det er meningen at dette skal være litt søtt – eller også skikkelig søtt.

 

 

2018.07.31_Kadu_borani_VM_002

 

 

Oppskrift

Ingredienser

1 muskatgresskar (1-1½ kg urenset gresskar)
1-2 (kylling)buljongterninger

Til tomatsausen:
50-75 ml nøytral matolje
2-6 hvitløkbåter
2-3 cm ingefær
1+ ss malt koriander
½ ts kurkuma (gurkemeie)
½ ts pepper ELLER chiliflak
1 boks (400 ml) hakkede tomater
EVT. 1 ss tomatpuré
100 ml vann
2-4 ss sukker (ELLER honning)
Salt

Til jogurtsausen:
200 ml naturell jogurt (GJERNE “norsk” jogurt)
1 liten hvitløkbåt
1 knivsodd salt

Tilbehør:
1-2 ts tørket ELLER hakket, fersk mynte
EVT. basmatiris
EVT. nanbrød ELLER lyst brød

 

2018.07.31_Kadu_borani_VM_007

Rør først sammen jogurtsausen, slik at denne får tid til å stå og trekke litt: Én hvitløkbåt presses i hvitløkpresse eller knuses i morter og røres deretter inn i jogurten sammen med en liten klype salt. Sausen skal ikke være for tykk, så spe eventuelt ut med en spiseskje eller to med vann. La stå (ikke for) kjølig og trekke.

 

2018.07.31_Kadu_borani_VM_009

Så begynner vi med å rense gresskaret: Kutt det i 4 biter på langs, skjær ut og kast det bløte innholdet i midten (med frøene) og kutt bort skallet med en kniv. Kutt gresskaret i terninger på 2-3 cm.

Hvitløk og ingefær skrelles og finfinhakkes eller knuses i en morter. Bruker du fersk mynte, finhakker du myntebladene.

 

2018.07.31_Kadu_borani_VM_013

Ha gresskarterningene i en gryte, sammen med knust(e) kyllingbuljongterning(er). Fyll på med vann til de er dekket. Kok opp og la småkoke i 8-10 minutter til bitene er passe bløte.

Husk å sette på ris og forberede eventuelle nanbrød.

 

2018.07.31_Kadu_borani_VM_017

Varm samtidig en stor panne med oljen. Ha i hvitløk og ingefær og la dette steke raskt til det endrer lukt (til den rå lukten forsvinner).

 

2018.07.31_Kadu_borani_VM_021

Rør inn tørre krydder (koriander, kurkuma, pepper/chili), og hell straks i væsken (vann, hakkede tomater, eventuell tomatpuré). Rør også inn noe sukker eller honning og litt salt.

 

2018.07.31_Kadu_borani_VM_027

La tomatsausen frese på ganske høy varme i 8-10 minutter, til den tykner ganske godt. Rør jevnlig, slik at den ikke svir seg.

Rør så inn de kokte gresskarbitene (uten kokevannet). La det hele småfrese uten lokk sammen i noen (2-5) minutter, til det meste av sausen klister seg til gresskarbitene. Men stopp før gresskarbitene går i oppløsning!

 

2018.07.31_Kadu_borani_VM_059

Ved servering, has både gresskar-i-tomatsaus og jogurtsaus på tallerken, og pyntes med litt hakket mynte. Du kan enten legge gresskaret på en seng av jogurtsaus, eller helle jogurtsausen over gresskaret. Eller prøv en kombinasjon, som her.

Server varmt som forrett. Eller som hovedrett, med nytrukket ris og eventuelt nanbrød ved siden av.

 

Annonse
Verdensmat-Nettbutikk

 

One Response

  1. Hedda

    Denne var kjempegod, takk for oppskrift! Fant mye fristende på sidene deres som jeg skal prøve ut. 🙂

Leave a Reply