Pastelón de plátanos: Karibisk “moussaka” med kokebanan

posted in: Gryteretter, Kjøttretter | 0

2015.11.21_Pastelon_de_platano_VM_048

Dette er en enkel ovnsrett å lage, og en veldig enkel ovnsrett å like! Min første reaksjon var, “å nei, ikke disse bananene igjen!” Man kan gå fryktelig lei av dem i tropisk Amerika. Men akkurat i denne retten fra Den dominikanske republikk og Puerto Rico er kokebananene helt ypperlige og på sin plass, mot alle mine formodninger og fordommer.

Pablo Gracia Sáez
Oppskrift skrevet av Pablo

Den som liker folkelige klassikere som lasagne, tacos og moussaka, vil helt sikkert også falle for en god karibisk pastelón. Dette er rett og slett en svært folkelig rett, også i Karibia.

Barnevennlig er den også – ja, jeg går så langt som å slå fast at denne retten slår an hos barn! Og så kan du lage akkurat den kjøttsausen du liker best, for eksempel den gode gamle tacossausen.

Retten heter pastelón de plátanos maduros, som betyr så mye som “ovnsrett med moden kokebanan”. Jeg tror vi kan si, uten å være slemme, at dominikanerne eller puertorikanerne har latt seg inspirere av lasagnen eller moussakaen da de fant opp pastelón. Det finnes nemlig en rekke lasagnekopier i den karibiske regionen, men ingen er så originale og utberedte som pastelón (uttales “pastelånn”).

De er ikke helt enige seg imellom, dominikanerne og puertorikanerne, om hvem som fant opp pastelón de plátanos maduros. Det er i det hele tatt svært mange retter som deles mellom de to karibiske naboøyene. Det du får servert som en “typisk dominikansk spesialitet” kan senere vise seg å være en puertorikansk rett, og omvendt.

Jeg fikk første gang servert en pastelón av dominikanere i Madrid (hvor det er svært mange av dem, også flere gode dominikanske restauranter). Og det er dominikanere som har lært meg å lage retten. Men de fleste ikke-dominikanere synes å være enige om at pastelón har sitt opphav på Puerto Rico.

Versjonen i oppskriften nedenfor er fra Den dominikanske republikk. Der skal nemlig kokebananen moses, mens den skjæres i skiver (på langs) og friteres på Puerto Rico.

Dominikanerne lager for øvrig ikke pastelón bare av kokebanan. Her brukes også andre næringsmidler fulle av stivelse, som kassava, poteter eller maismel. Det viktige er at det hele blir en håndterlig puré eller mos. Kokebanan er imidlertid den mest typiske varianten i disse lasagnekopiene.

Lasagnekopi, ja. Det fører oss over på kjøttsausen. Den kunne passet inn i ethvert moderne europeisk kjøkken, kanskje med unntak av krydderet spisskummen. Men tomater, oregano, paprika og alle de andre ingrediensene er svært vanlige i Latin-Amerika, inkludert Karibia! Så dette er ingen hemningsløs kopi av det italienske kjøkken, da retten har sin karibiske smak og karibiske koketeknikk.

Svært mange amerikanske retter har sitt opphav i en annen kultur, noe som ikke gjør dem mindre autentiske.

I Karibia og Øst-Brasil er afrikanske originaler blant de viktigste utgangspunktene. Mexico og det meste av Sør-Amerikas innland baserer sitt moderne kjøkken på indianske kulturrøtter. Over nesten hele dobbeltkontinentet danner spanske mattradisjoner selve hovedgrunnlaget for dagens matkultur. På Trinidad og i Guyana lages kreasjoner klart basert på indiske originaler. Og i deler av Argentina, Chile og Sør-Brasil er plutselig tysk og italiensk kokekunst opphavet til mange moderne nasjonale retter.

Men kjøkkenene i Europa er ikke mindre sammenvevde og kopivennlige. Den “italienske” pastaen er i utgangspunktet ikke mye italiensk men har sitt opphav i Kina og Sentral-Asia. Tomatsausen i lasagnen ville ikke vært mulig uten at indianske bønder hadde dyrket og foredlet nettopp tomaten.

Og om hundre år blir kanskje “Norwegian tacos” ansett som en svært så original og autentisk matrett fra det tradisjonelle norske kjøkkenet…

Nok digresjoner og utflukter! Vi har en karibisk lasagne som venter på oss! Regn med halvannen times matforberedelser, hvorav halvparten består av å vente på at stekeovnen gjør sitt. Og regn deretter med fornøyde fjes ved middagsbordet.

Innkjøp og tips
Her er det kun kokebananen som byr på utfordringer. Men kokebanan selges hele året i enhver innvandrerbutikk med et greit grønnsaksutvalg. Det er en kjempeviktig grønnsak i mange kjøkken, deriblant de fleste latinamerikanske, afrikanske og sørøstasiatiske.

Men det er viktig at du velger riktig kokebanan! Er den helt grønn, må du vente i 4-5 dager før du får brukt den. Den skal være gul, skabbete, stygg og med svarte flekker. Men ikke for svart eller helt svart – da blir det for søtt. Kokebananen, som har mye mer stivelse enn “vanlig” banan, blir nemlig raskt søtere etter hvert som den modner.

Jeg glemmer alltid å nevne spisskummen når jeg skriver om spesielle ingredienser, fordi jeg feilaktig går ut fra at “alle” har dette krydderet stående. Har du ikke spisskummen hjemme, benytt banananledningen i innvandrerbutikken til å kjøpe krydderet (eller kjøp det i vår egen nettbutikk, her) – og revolusjoner kjøkkenet ditt! Spisskummen er et av de eldste krydder vi kjenner, og kan brukes til “alt”.

Porsjoner: Hvis du velger maksimumsopsjonene i oppskriften nedenfor (10 kokebananer, 800 g kjøttdeig), burde dette rekke langt til fire personer. Og har du lagd for mye, fortvil ikke! Pastelón er veldig kjekk å varme opp, for eksempel i mikroen.

 

 

2015.11.21_Pastelon_de_platano_VM_001

 

 

Oppskrift

Ingredienser

8-10 modne kokebananer
250-300 ml fløte (eller egentlig usøtet kondensmelk)
1 ts salt

5-800 g kjøttdeig (storfe)
2 ss (oliven)olje
1 løk
1 liten grønn paprika
2-3 hvitløkbåter
EVT. 1 rød chili
1 ts oregano (tørket)
½-1 ts spisskummen
1 ts paprikapulver
1 kjøttbuljongterning
100 ml passerte tomater
½-1 ts salt

EVT. 30-100 g gratineringsost

EVT. grønn salat, avokado, eller litt tropisk frukt

 

2015.11.21_Pastelon_de_platano_VM_006

Skjær kokebananene i 4-6 biter, skrell disse og kok dem i 20-30 minutter, til de er skikkelig myke.

Samtidig kan vi kutte grønnsakene til kjøttsausen: Alt skal finhakkes.

 

2015.11.21_Pastelon_de_platano_VM_014

De ferdigkokte bananene skal nå moses: Bruk potetstapper, blender eller stavmikser.

 

2015.11.21_Pastelon_de_platano_VM_023

Bananstappen blandes ut med fløte (egentlig usukret kondensmelk pluss noe smør), samt litt salt. Rør til massen er god og kremete, eventuelt med litt mer fløte eller melk.

Sett til side.

Husk å sette stekeovnen på 190 °C (over- og undervarme)!

 

2015.11.21_Pastelon_de_platano_VM_016

Til kjøttdeigen varmer vi en stor panne med litt olje. Stek finhakket løk, paprika, hvitløk og eventuell chili på middels varme til de er godt myke.

 

2015.11.21_Pastelon_de_platano_VM_020

Rør så inn kjøttdeigen og de tørre krydderene (oregano, spisskummen, paprikapulver og buljongterning). Stekt til kjøttdeigen har skiftet farge.

 

2015.11.21_Pastelon_de_platano_VM_026

Spe ut med passerte tomater.

Kok i 7-10 minutter, eller til det meste av væsken er fordampet. Kjøttsausen skal være så tyktflytende som mulig. NB: Smak til med salt!

 

2015.11.21_Pastelon_de_platano_VM_029

I en stor nok ildfast form har vi først ett lag bananstappe, så all kjøttsausen i ett lag og så bananstappe på toppen.

 

2015.11.21_Pastelon_de_platano_VM_038

Til sist kommer eventuelt et lite dryss med gratineringsost. Ikke overdriv (selv om du godt kan ta mer enn her på bildet).

 

2015.11.21_Pastelon_de_platano_VM_041

Sett formen i ovnen i rundt 35-45 minutter. Den skal fortsatt være gyllen, men med noen brune felt, når den er ferdig.

 

2015.11.21_Pastelon_de_platano_VM_061

Retten serveres slik den er: Det vil si, skjær den i firkantede biter og server. Attåt kan vi servere en lett, grønn salat eller litt avokado. Eller litt tropisk frukt!

¡Que lo disfruten!

 

 

Leave a Reply