Morkler, som vi faktisk kan finne i de delene av norsk natur som har kalk i jordsmonnet, er en av de mer eksklusive soppartene. Det er den mest populære vårsoppen i Europa. Og ved Middelhavet ender den gjerne opp som forrett, for eksempel med båndspagetti.
Dette er en svært enkel morkeloppskrift fra Nord-Italia, der morkler er blant de mest populære sopptypene (som også finnes i langt større monn enn i Norge). Vårsoppen morkel brukes fortrinnsvis i risotto eller sammen med ulike typer pasta (typisk båndspagetti som tagliatelle eller fettucine). Omtrent de samme oppskriftene brukes i Sør-Frankrike.
Nedenfor finner du den enkleste, men også vanligste, oppskriften på pasta med morkler. I tillegg til gode morkler, er det tre ting som er viktig: En deilig og smaksrik extravirgine olivenolje, skikkelig bladpersille og ikke minst en god italiensk hardost (pecorino eller aller helst nyrevet parmesan).
Ikke overdriv med kraftige ekstrasmaker, da morkler (og særlig dem vi finner i Norge) er sarte på smak. Dette er en av de få oppskriftene på pasta med sopp, olivenolje og bladpersille der vi ikke bruker hvitløk. Det er for ikke å overdøyve den sarte morkelsmaken. Hold det enkelt, så blir det deiligst!
Korte og konsise oppskrifter |
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.
De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle! Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til spansk olivenolje. |
Oppskrift
Ingredienser
12-25 morkler
¼ løk ELLER 1 sjalottløk
3+2 ss extravirgine olivenolje
Litt salt og pepper
5-10 kvaster bladpersille
1-2 ss pecorino eller parmesan
200 g tagliatelle ELLER fettucine
Rikelig (nyrevet) parmesan ved siden av
Fremgangsmåte
Sett pastaen til koking (lettsaltet, fosskokende vann i 10 minutter) og kok til den er al dente. Hakk samtidig litt løk, finhakk bladpersillen og rens og grovkutt morklene (i 2-4, på langs). Varm ca. 3 ss olivenolje i en panne og stek løken på middels varme. Etter et par minutter, ha også i soppen, litt salt og pepper. Stek forsiktig, i 5-8 minutter, og ha i bitte litt vann ved behov.
Når pastaen er ferdig, hell den i et dørslag og så over i stekepannen (straks løk og sopp er klare). Skru av varmen og rør også inn hakket bladpersille, 2 ss extravirgine olivenolje og hardost (pecorino eller parmesan). Bland godt.
Server straks. Dette er ment som en kraftig forrett for 2 personer.
Leave a Reply