Patatas al ajillo: Hvitløkpoteter fra Middelhavet

posted in: Vegetar | 0

2015.12.26_Patatas_al_ajillo_VM_050

Denne oppskriften er den på Verdensmat.no jeg selv bruker aller mest! Poteter laget etter den klassiske al ajillo-teknikken. Al ajillo betyr “på hvitløkmaner”, og inkluderer rikelig extra virgen olivenolje og bladpersille, som skal has i når varmebehandlingen er så å si ferdig. Og bitte litt chili.

Som spanjol bruker jeg det spanske navnet på denne teknikken. Sannheten er imidlertid at denne oppskriften og fremgangsmåten brukes langs det meste av Middelhavet, kanskje særlig i Spania, Kroatia (pečeni krumpir) og Sør-Frankrike (pommes de terre sautées à l’ail), men også i Italia, Serbia og Hellas.

Ovnsbakte poteter er kanskje den mest takknemmelige retten al ajillo (selv om skalldyr, sopp og alskens kjøtt også er midt i blinken). Jeg bruker denne mediterrane potetretten som siderett til det meste, alt fra en tapasanretning til kjøttboller, fisk og skalldyr, biff, stek og kylling. Rett og slett når jeg vil ha “Syden-smak” på middagen!

Motta hermed min sterkeste anbefaling til retten patatas al ajillo!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til spansk olivenolje.

Oppskrift

Ingredienser

1 kg fastkokende poteter (gjerne Asterix eller småpoteter)
1 hvitløk
½-1 ts chiliflak
1 laurbærblad
50 ml + 3-4 ss olivenolje (extra virgen)
100 ml vann
2 kyllingbuljongterninger
½ ts salt
50 ml tørr hvitvin
1 bunt bladpersille

 

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 °C.

Skrell poteter (eller la skrellet bli på ved nypoteter) og kutt dem i ujevne biter på 2-4 cm (eller i skiver eller båter). Småpoteter kuttes i 2-4 biter. Skjær hvitløken i tykke skiver.

Rør ut buljongterningen(e) i lunkent eller kokende vann, sammen med laurbærbladet, saltet og chiliflakene. La gjerne trekke litt.

Ha potetene og hvitløken over i en langpanne / dypt stekebrett / ildfast form. Hell over 50 ml olivenolje, kyllingbuljongen og litt hvitvin.

Sett i ovnen, og la stå i 30(-35) minutter. Snu litt på potetene hvert 10.-15. minutt, særlig mot slutten. Ha gjerne på toppgrillen de siste 5 minuttene.

Ta ut potetene når de er myke (smak) og har fått litt farge. Rør straks inn noen spiseskjeer ekstra god olivenolje, samt store mengder hakket bladpersille.

Server varmt, som bilag til det meste.

 

Annonse
Spania-butikk

 

Leave a Reply