Pa amb tomàquet: Katalansk toast med olje og tomat

posted in: Snacks, Vegetar | 0

2016.07.01_Pa_amb_tomaquet_012

Det høres så simpelt ut, men det er altså en liten hverdagsdelikatesse! Pa amb tomàquet (brød med tomat) er Catalonias svar på italienske bruschetta og crostini, og en av de mest populære smårettene i Barcelona. Rett og slett avhengighetsdannende!

Denne katalanske ideen er nært beslektet med andre lunsjretter i Sør-Frankrike og Nord-Italia. Men i sin enkelhet er den uovertruffen. Og “tomatbrød” er forlengst blitt populært i hele Spania.

Pa amb tomàquet er svært enkel å lage. Men det er likevel en viktig hemmelighet bak småretten: Råvarer av høy kvalitet! Det er tomaten (solmodne og saftige!) og olivenoljen som er utslagsgivende. Bruk kun extra virgen olivenolje. Og bruk en olje med mye smak og en smak som du liker. I så fall kan det ikke gå galt!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til spansk olivenolje.

Oppskrift

Ingredienser

½ baguette ELLER 2 små “sandwichbaguetter”
4-5 ss extra virgen olivenolje
½ ts salt
1-2 hvitløkbåter
1-2 myke, solmodne, smakfulle tomater

 

Fremgangsmåte

Baguetten(e) skjæres opp på langs eller tvers, slik at vi får fingertykke skiver. Disse ristes godt i brødristeren eller i en stekepanne. Det er viktig at de får en hard, sprø overflate.

Dynk brødet med rikelig extra virgen olivenolje og strø på litt salt.

Skrell hvitløken og skjær den i to. Skjær tomaten(e) i to. Gni inn brødet med hvitløken (brødet fungerer som rasp). Gni deretter inn tomaten, slik at mest mulig av tomatinnholdet skvises inn i brødet.

Pa amb tomàquet spises lunkent og straks etter tilberedning (ellers blir det bløtt). Det er en typisk forrett eller siderett i Catalonia. I Andalucía er det også vanlig å legge en løvtynn skive spekeskinke på toppen.

Variant
For en enda enklere variasjon av pa amb tomàquet, kjører du 1-2 solmodne tomater med ½-1 hvitløkbåt og litt salt i blenderen. Dynk brødet med god olivenolje og smør over tomatmiksen. Ved denne variasjonen trenger brødoverflaten ikke være så sprø.

 

Annonse
Spania-butikk

 

Leave a Reply