Kontinental andestek

posted in: Fugl | 0

2015.09.03_Backente_VM_033

And skal først og fremst krydres med merian og fylles med (sure) epler. Dette er hovedregelen for en vellykket andestek på store deler av kontinentet nord for Alpene, det være seg tysk Entenbraten, polsk kaczka pieczona eller nederlandsk gebraden eend.

I blant annet disse tre landene er andestek for øvrig ikke luksusmat, i hvert fall ikke dersom vi kikker på andens kilopris i butikkene. Høytidsmat er det likevel. Andestek er en relativt vanlig måte å markere en ekstra festlig anledning i store deler av Europa. Rett og slett fordi denne fete og smaksrike fuglen har så god egensmak. Og med den beskrevne, enkle krydringen kommer andesmaken også virkelig til sin rett.

Det typiske bilaget til andestek er da også rødkål, og da helst hjemmelaget rødkål. Også rødkålen er typisk nok et tegn på at det er en spesiell anledning. Den kommer nemlig stort sett til søndagssteken eller annen festmat. Kontinental andestek er enkel og grei å lage, og likevel har den automatisk noe høytidelig over seg!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet merian.

Oppskrift

Ingredienser

1 hel and (renset) på ca. 2 kg
2 små/mellomstore epler (helst syrlige)
2-3 ss tørket merian
2-3 ts salt
1½ ss grovmalt pepper

Bilag:
Rødkål (gjerne hjemmelaget)
Poteter (med litt fersk persille)

 

Fremgangsmåte

Kvelden før: Rens og vask anden godt, ikke minst innvendig. Kutt av eventuell hals og skjær bort gumpen (halepartiet).

Gni inn med alt saltet, pepperen og merianen, både på inn- og utsiden. Skyv to hele epler inn i anden og steng bakenden med 3-4 tannpirkere (eller sy igjen). La den krydrede anden trekke natten over i kjøleskapet.

Lager du hjemmelaget rødkål, bør også denne lages dagen før, slik at den får trukket ekstra godt. Oppskrift på hjemmelaget rødkål finner du her.

Neste dag: Forvarm ovnen til 200 °C. Legg anden med brystet opp på en smurt dyp langpanne.

Sett i den forvarmede ovnen og stek i ca. halvannen time. Når det begynner å bli mye fett i langpannen, øs litt over anden 2-3 ganger. Ikke hell væske eller fett over anden de siste 30-40 minuttene, slik at skinnet får bli sprøtt.

Anden serveres varm, med rødkål og persillepoteter. Ved servering legges gjerne hele anden på et fat, og den kuttes på bordet. Rør inn 2-3 ss andefett i rødkålen, noe som setter ekstra smak. Eplene tas ut av anden når denne skjæres opp og serveres som bilag.

 

 

Leave a Reply