Suaasat: Hvalkjøtt på grønlandsk maner

posted in: Kjøttretter | 0

2017.02.21_Kval_og_kvann_VM_017

Suaasat er så å si nasjonalretten på Grønland. Det er hvalbiff (eller selkjøtt) kokt med byggkorn og de 3-4 grønnsakene som er tilgjengelige på øya. Så spises hvalbiffen med brød og sennep, mens kraften tjener som svært velsmakende grønnsakssuppe ved siden av.

Konseptet bak suaasat kan synes vel enkelt, men det er likevel en liten genistrek. Dette er faktisk en av de bedre måtene å spise hval på! Særlig hvis vi husker hvor få næringsmidler inuittene tradisjonelt hadde tilgang til. Og helt uten importvarer er jo en suaasat, slik vi skal lage den, heller ikke mulig. Selv poteter er importvare!

Kvannen, som norske vikinger tok med seg til Grønland, har lenge vært eneste grønnsak som ble dyrket på øya. Nå finnes det drivhus med en del grønnsaker, og grønlandske butikker har et beskjedent (om enn dyrt) grønsaksutvalg. Så på Grønland er det grønnsakene, og ikke hvalen (eller selen), som er luksusproduktet i denne retten.

Vi har brukt tørket kvannrot i denne oppskriften (friske kvannstilker hadde vært riktigere), da det er den eneste tilgjengelige varianten av denne gamle vestnordiske grønnsaken. Siden kvannrot er mye mer smaksintensiv enn stilkene, brukes den her kun som velsmakende krydder. Tørket kvannrot får du for øvrig kjøpt her, i vår egen nettbutikk!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet kvannrot.

Oppskrift

Ingredienser

800 g hvalbiff (eller selkjøtt)
2 liter vann
150 ml byggkorn
1 ts kvannbiter (ELLER 2 ts kvannmel)
2 store løk
2-3 gulrøtter
4-6 store poteter
2 laurbærblad
3 ts salt
1 ts svart pepper
EVT. litt sukkerkulør

Bilag:
Fransk eller tysk sennep
Lyst brød

 

Fremgangsmåte

Kvelden før: Legg byggkornene i 2 liter vann over natten.

Dagen: Ha grynene i et dørslag, men ta vare på bløtleggingsvannet!

Skyll kjøttet godt og kutt det i store serveringsstykker (ca. 4 “biffer”). Skjær løken og potetene i grove biter og gulrøttene i skiver.

Kok opp bløtleggingsvannet i en gryte og ha i kjøtt, kvannrotbiter (evt. kvannmel has i halvannen time senere), laurbærblader og salt. Vannet må skummes et par ganger. Kjøttet skal koke i i alt 2 timer.

En halv time før full koketid, has resten av ingrediensene i (løk, poteter, gulrot, byggkorn, pepper). Kok til alt er mørt. Smak til med salt og pepper og mørkn gjerne kraften med litt sukkerkulør.

Ved servering plukkes hvalkjøttet ut og serveres separat: Hvalbiff på en tallerken og suppe i en suppeskål. Ved siden av kjøttet serveres også middels sterk sennep og (lyst) brød.

I motsetning til gryter flest, er suaasat best dagen den lages, og ikke all verden å varme opp igjen (da byggkornene fortsetter å svelle).

 

 

Leave a Reply