Setersuppe med aure: Gammeldags ørretsuppe

posted in: Fisk og skalldyr, Supper | 0

2017.02.19_Setersuppe_med_aure_VM_012

Dette er en riktig gammeldags ørretsuppe med “fjellkrydderet” kvann. Det vil si, det er en rekonstruksjon av hvordan gamledagers ørretsuppe i den norske fjellheimen, Nord-Norge og gamle Island ble laget. Det hele hviler på den svært så heldige kombinasjonen kvann og gulrot, samt det man ellers trenger til en god ørretsuppe.

Sannheten er at man i gamle dager (på Island helt frem til 1950-tallet) brukte ferske stilker av kvann som en av de viktigste grønnsakene man kunne dyrke i kalde strøk. I dag er ferske kvannstilker knapt tilgjengelige lenger, og derfor bruker vi tørket kvannrot i denne rekonstruksjonen. Kvannroten er vesentlig mer smaksintensiv enn stilkene, så her tar den rollen som krydder, ikke grønnsak.

En skikkelig “setersuppe med aure” viser seg å være en herlig smaksbombe, og kvannen gjør ære på ørreten. Så selv om det var karrig på fjellet, nordpå og på Island, hadde man likevel sterke og gode smaker å lage små delikatesser av.

Tørket kvannrot får du for øvrig kjøpt her, i vår egen nettbutikk!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet kvannrot.

Oppskrift

Ingredienser

500 g ørret (filet, koteletter)
4-500 g poteter
1 mellomstor purreløk
2-3 gulrøtter
400 ml vann
400 ml melk
200 ml fløte
1 laurbærblad
1½-2 ts tøkede kvannbiter
1 ts hel pepper
2 ts salt

Bilag:
Litt fersk dill
Brød (GJERNE mørkt rugbrød med smør)

 

Framgangsmåte

Skrell poteter og gulrøtter. Kutt potetene i større, og gulrøttene i mindre biter. Purreløken skylles og kuttes i skiver.

Kok opp vann og melk og ha i poteter, gulrøtter og purreløk, samt det meste av saltet, pepperkorn, kvannbiter og laurbærblad (ha gjerne pepper og kvann i en pepperkoker slik at de lettere kan fiskes ut senere). Kok grønnsakene på svak varme og under lokk til de er nesten ferdige (ca.15 minutter). Ha så i fløten.

Mens grønnsakene koker, renser vi fisken (fjern skinn og bein). Kutt den så i ganske store serveringsbiter.

Når kraften med fløte koker igjen, has fiskebitene oppi. La trekke eller småkoke i rundt 5 minutter, eller til fisken er ferdig. Smak så til med salt og pepper!

Server suppen varm. Strø over hakket, fersk dill. En ekstra god kombinasjon er mørkt, kompakt rugbrød (lignende tysk “Vollkornbrot”) med smør ved siden av, men lyst brød (type baguette, rundstykker) fungerer også.

 

 

Leave a Reply