Costolette di agnello alla santoreggia: Italienske lammekoteletter med sar

posted in: Kjøttretter | 0

2016.06.02_Agnello_alla_santoreggia_VM_022

En marinade av sar (bønneurt) og sennep er én av hundrevis av måter å lage lammekoteletter på i Nord-Italia, og en av de mer smakfulle. Lam, sar, sennep og sitron passer rett og slett perfekt sammen, og da gjerne med noen snittbønner ved siden av!

Lam er ikke hverdagsmat i Nord-Italia (lenger). Her, som de fleste steder på kontinentet, har fåre- eller lammekjøtt fått status som søndagsmat eller festmat til spesielle anledninger. Derfor finner man gjerne frem noen flere ingredienser som ikke er hverdagslige, slik som den deilige, potente urten sar, eller santoreggia på italiensk.

Til denne italienske hovedretten anbefales det noen kokte grønnsaker som bilag, og en personlig favoritt her er snittbønner (perfekt til både lam og sar). Lengst nord i Italia vil man også gjerne servere poteter til en slik kjøttrett, men de bør i så fall være friterte, stekte eller ovnsbakte – gjerne med hvitløk og urter (salvie, rosmarin, timian, e.l.).

NB: Du kan også bruke skivet lammelår til denne retten (slik som på bildet), men beregn da litt lenger steketid.

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet sar (bønneurt).

Oppskrift

Ingredienser

Ca. 500 g lammekoteletter (eller skivet lammelår)
1 ts sennep, fransk type
2-3 ts sar
½-1 ts salt
Litt pepper
3 ss ferskpresset sitronsaft ELLER 30 ml limoncello
75 ml god olivenolje
75 ml tørr hvitvin
EVT. litt fersk persille eller timian

Bilag:
Grønnsaker (f.eks. snittbønner, brokkoli, squash, rødkål)
Poteter (stekt, fritert eller ovnsbakt)

 

Framgangsmåte

Ha sennep, sar, salt og pepper i en skål. Pisk avvekslingsvis inn sitronsaft og olje slik at det oppstår en emulsjon. Legg lammekotelettene i denne marinaden 1-4 timer (i kjøleskapet).

Varm en stekepanne med minst mulig fett til en høy temperatur og stek lammekjøttet (ikke kast marinaden). For medium stekt kjøtt holder som regel 3 minutter på hver side (en del lenger tid for skivet lammelår). Ta ut lammekjøttet og hold varmt.

Pannen slukkes med et lite glass hvitvin og eventuelt litt ekstra sar. Ha etter hvert også i den resterende marinaden og kok opp i rundt 1-2 minutter.

Server varmt. Pynt gjerne med litt hakket persille eller fersk timian. Som bilag passer grønne bønner, men også rødkål, brokkoli eller stekt squash. I tillegg passer poteter, gjerne stekt, ovnsbakt eller fritert, samt et glass kraftig, italiensk rødvin.

 

 

Leave a Reply