Poulet à la sarriette: Ovnsbakt fransk sarkylling

Kategorier: Fugl | 0

2016.06.22_Poulet_ala_sarriette_013

Frankrike og urter! Franskmenn treffer gjerne med urtevalget, og poulet à la sarriette er intet unntak. Urten sar, eller bønneurt, brukes gjerne i andre kontekster i andre land, men her passer den utmerket med kylling, sjalottløk, hvitløk og hvitvin.

Sarriette, eller sar, er mye i bruk i fransk kjøkken. Urten er en av hovedkomponentene i autentiske herbes de Provence, og som i Tyskland brukes den mye i forbindelse med snittbønner. Men i Frankrike er bruksområdet for sar videre, som denne ovnsbakte sarkyllingen illustrerer.

Poulet à la sarriette er ikke en allment kjent hverdagsrett i Frankrike, men den påtreffes her og der. Likevel er dette en herlig og smaksfull representant for dagens folkelige, franske kjøkken. Og svært enkel å lage, selv om det tar litt tid. Har du ikke sar/bønneurt? Det får du kjøpt her.

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet sar (bønneurt).

Oppskrift

Ingredienser

1 hel kylling ELLER 2 kyllinglår og 2 kyllingfileter
1 glass (120-150 ml) tørr hvitvin
5-6 ss god olivenolje
3-4 ss crème fraîche ELLER rømme
1 toppet ss sar
1 ts salt
½-1 ts nykvernet pepper
½ hvitløk
3-4 sjalottløk
EVT. ½-1 squash
EVT. 4-6 poteter
EVT. 10-15 oliven

 

Framgangsmåte

Ved hel kylling, del denne i fileter, lår og vinger. Legg kyllingen i en ildfast form.

Sett stekeovnen på 180 °C.

Bland vin, olje, crème fraîche, sar, salt og pepper og bad kyllingbitene i dette. Skrell sjalottløk og kutt dem i 2-3 biter. Skrell hvitløkbåtene. Kutt eventuell squash i skiver eller terninger og eventuelle poteter i skiver eller tynne båter. Poteter eller andre rotgrønnsaker dyttes innunder væsken, mens løk, hele hvitløksbåter og squash legges oppå kyllingen. Strø litt ekstra salt over grønnsakene.

Stek 60-65 minutter i den forvarmede ovnen. Etter ca. 40 minutter, hell litt væske/olje over kyllingen og grønnsakene. Dekk til med aluminiumsfolie dersom det begynner å svi seg.

Server varmt. Dersom du ikke har poteter i formen, passer også pasta godt ved siden av. Pynt gjerne med litt ferske urter (sar, timian, gressløk eller bladpersille) og ha gjerne noen gode oliven oppi formen.

 

 

Legg gjerne igjen en kommentar